Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A zuhanó nyersanyagárak és a 30 milliárd dolláros nettó adósságállománya miatt nehéz időket él a Glencore, mely a nettó adósságállomány lefaragásával illetve a termelés visszafogásával igyekszik kezelni a problémákat.

A nyersanyag-kitermelő cég pénteken jelentette be, hogy mintegy harmadával, 500 ezer tonnával csökkenti a cink kitermelését ausztráliai, dél-amerikai és kazahsztáni bányáiban. Az 500 ezer tonnás kitermelés-csökkentés a globális termelés mintegy 4 százalékát jelenti. A Glencore korábban idénre 1,52-1,57 millió tonna cink kitermelésével számolt, a negyedik negyedévben várhatóan 100 ezer tonnával csökken majd a cég kínálata.

Nem a cink az első nyersanyag, melynek kitermelését visszavágta a Glencore, hasonló intézkedéseket korábban már a rézzel kapcsolatban is bejelentett a cég.  A hírre a cink árfolyama mintegy 6 százalékkal került feljebb, igaz van is honnan emelkednie az árfolyamnak, az ugyanis május óta 30 százalékkal került lejjebb, mellyel 5 éves mélypontra került. A nyersanyagárak jelentős zuhanása miatt a Glencore nehéz helyzetbe került, ugyanis mivel a Glencore a nyersanyag-kereskedelem mellett kitermeléssel is foglalkozik.

Hogy milyen hatással van a nyersanyagárak zuhanása a vállalati eredményekre? Erről adnak egy képet a Glencore által közzétett adatok: a társaság működési eredménye különösen a réz árfolyamának alakulására reagál érzékenyen: a réz árának 10 százalékos csökkenése 1,3 milliárd dollárral csökkenti az EBIT-tet, 10 százalékos csökkenés a szén árfolyamában pedig 725 millió dolláros EBIT-csökkenést okoz. Az elmúlt években jellemzően 6 milliárd dollár körüli üzemi eredménnyel operált a Glencore, vagyis a réz 10 százalékos árfolyamcsökkenése okozta 1,3 milliárd dolláros EBIT-csökkenés elviszi a cég üzemi eredményének mintegy ötödét.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!