Enyhén pozitív tartományban zárták a mai kereskedési napot az amerikai részvényindexek, de az S&P, a Dow és a Nasdaq sem tudott kitörni a tegnapi záróértékétől - írja a Portfolio.hu. Az S&P ugyanakkor rekordon zárt, mai záróértéke 2131 pont volt, mellyel meghaladta a korábbi rekord 2129-es záróértékét.

A Dow komponensei közül a Caterpillar teljesített a legjobban plusz 1,6 százalékkal, míg a nap vesztesének a Johnson & Johnson bizonyult, mínusz 1 százalékkal.

Bár az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten a vártnál nagyobb mértékben növekedett, az alaptrend továbbra is a munkaerő-piaci helyzet javulását mutatja. Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a május 16-án zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma tízezerrel, az előző heti 264 ezerről 274 ezerre emelkedett. Már a 11. egymást követő héten maradt 300 ezer alatt ez a szám - számolt be az MTI.

Ennek kedvező hatását semlegesítette, hogy a használt lakások áprilisi eladásai csökkentek, és a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) májusi előzetes értéke a szektor kitartó gyengeségét mutatja. A londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet által számított BMI előzetes értéke 53,8 pont lett, miközben elemzők 54,5 pontot vártak az áprilisi 54,1 pont után.

Paul Nolte, a Kingsview Asset Management chicagói befektetési tanácsadó cég elemzője szerint idén már nem lesz kamatemelés. Álláspontját azzal indokolta, hogy az eladósodott fogyasztók nemigen kezdenek el jelentős mértékben költekezni addig, amíg adósságuk szintje nem csökken. A Federal Reserve utoljára 2006-ban emelt kamatot, a kamatcsökkentési ciklus pedig 2008 végéig, az országot recesszióba taszító pénzügyi válság kirobbanásáig tartott, azóta változatlanul, 0-0,25 százalékos szinten áll az alapkamat. Az alacsony kamatnak köszönhetően a részvénypiacra áramlott a pénz, részben ennek köszönhetően rekordmagasságba szökkentek az indexek.

Áprilisban havi szinten 3,3 százalékkal csökkent a használt lakások eladásának száma a márciusi 0,4 százalékos emelkedés után - közölte az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) csütörtökön. Az eladások áprilisi ütemével számolva a teljes évben 5,04 millió lakáseladás lenne, kevesebb a márciusi 5,21 milliós évesített eladási adatnál. Elemzők arra számítottak, hogy 5,24 millióra emelkedik a használtlakás-eladások száma - írta az MTI.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!