A horvát kormány az UNCITRAL-nak pénteken elküldött levelében azt írta: szeretné, ha részben semmissé nyilvánítanák azt a 2009-es megállapodást, amellyel a Mol irányítói jogokat szerzett az INÁ-ban, és átvette a horvát vállalat gázüzletágát. A hír egy nappal azután jelent meg, hogy Zágrábban megtartották az újabb - immár a harmadik - tárgyalási fordulót a Mol és a horvát kormány képviselői között az INA jövőjéről.

A horvát álláspont szerint törvénysértő volt a 2009-es megállapodás. Zágráb ezért az eredeti állapot helyreállítását vagy a szerinte a Mol által szerzett jogtalan előny megtérítését követeli. A horvát kormány továbbá azt állítja, a magyar társaság nem teljesítette kötelezettségét, és nem korszerűsítette a rijekai és a sziszeki finomítót.

A Mol vitatja mindezt, és már november végén nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen, hogy megvédje horvátországi befektetéseit. A magyar cég a washingtoni székhelyű Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához (ICSID) fordult, arra hivatkozva, hogy a horvát kormány nem teljesítette szerződéses kötelezettségeit.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!