Az ázsiai piacok többsége emelkedő pályára állt szerdán, ám a kínai börzék újra a frászt hozták a befektetőkre szerdán, mielőtt visszajöttek volna zuhanórepülésükből - derül ki a CNBC összefoglalójából. A piaci szereplőket az sem érdekelte, hogy a Wall Street feltámadó olajáraknak és a pozitív vállalati híreknek köszönhetően jó hangulatban töltötte a hét második napját.

A kétségbeesett eladásokat mániákus vásárlások követik, szóval a piacok hullámzóak maradtak - jellemezte a tőzsdék világának 2016. eleji hangulatát Vishnu Varatan, a Mizuho Bank elemzője.

Kínai hullámvasút

Ezt az értékelést támasztja alá a kínai Shanghai Composite indek szerdai ingadozása. A mutató több mint négyszázalékos mínuszban is volt a nap elején, majd a zárásra 0,5 százalékos lemorzsolódásra mérsékelte lecsúszását. Az index kedden 6,4 százalékkal esett. A Shenzhen Composite 5,62 százalékos mélyrepülésből jött vissza mínusz 0,83 százalékra.

A befektetők idegeit borzolta egy friss makroadat, amely szerint a kínai iparvállalatok profitja éves összehasonlításban 4,7 százalékkal roggyant meg decemberben. Összességében a Shanghai Composite több mint 20 százalékkal van december 22-i és 47 százalékkal 2015. júniusi értéke alatt.

A gödör alja?

A kínai piacok várhatóan tovább csúsznak majd lefelé a február 5-én kezdődő kínai újév előtt - véli Angus Nicholson piaci elemző. Ha az eladások az eddigi tempóban folytatódnak, akkor jó esély van arra, hogy a jelenlegi 2700 pont feletti szintről 2300-2400 pontra esve a jövő héten elérik ciklikus mozgásuk mélypontját.

Eközben Ázsia többi része elfogadható napot zárt. A hongkongi Hang Seng index 1,31, a japán Nikkei 2,72, a koreai Kospi 1,40 százalékos pluszt szedett össze, amivel ledolgozták keddi esésük egy részét. A hét eleji szünnap után visszatérő ausztrál kereskedők viszont bepótolták az elmulasztott csökkenést: ASX-200 index 1,20 százalékkal csökkent szerdán.

Padlón maradhat az olaj 2017 végéig

Az aranyhoz köthető ausztrál részvények 2-3 százalékos pluszt hoztak befektetőiknek. Az olaj az amerikai drágulás után szomorú hajnalra ébredt Ázsiában. Az észak-amerikai WTI és a londoni Brent is a 32 dollár/hordós szint alá került. Egy szakértő szerint ha a termelők ma elkezdenék leépíteni a túlkínálathoz hozzájáruló olajkészleteket, akkor is 2017 második feléig kellene várni arra, hogy egyensúlyba kerüljön a kínálat és a kereslet.

Száguldó Suzuki

A vállalati hírek közül kiemelkedik a Suzuki Motor elképesztő szárnyalása. A cég részvényeinek ára 11,35 százalékkal ugrott meg annak ellenére, hogy a Reuters jelentése szerint cáfolták a céggel kapcsolatos már-már megdöbbentő sajtóértesülést.

A Nikkei Business Daily arról számolt be, hogy a Suzuki szövetségi megállapodásról tárgyal a Toyotával. A magyarországi üzemmel is rendelkező autógyártó ugyan partnert keres, miután a GM-mel kötött házassága felbomlott, a VW-vel pedig a mézes hetek után összeveszett, ám a Toyota leányvállalata, a Daihatsu a japán piacon a Suzuki ősellensége. A hírt mindkét cég tagadta. A Toyota részvények 3,8 százalékkal drágultak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!