A bírságon felül a PSZÁF figyelmeztette a Genesist, hogy a jövőben maradéktalanul tegyen eleget tájékoztatási kötelezettségeinek, értékpapír kibocsátásakor haladéktalanul értesítse a KELER-t a részvényeket lejegyző befektető számlavezetőjéről és az allokálandó papírok számáról.

Erre a tavaly áprilisi profilváltással járó zártkörű tőkeemlés kapcsán volt szükség, a részvények megkeletkeztetésére ugyanis a cégbírósági bejegyzéstől számított három hónapos késéssel került sor, a papírok viszont azóta sincsenek bevezetve. A jelentős befolyásszerzést eredményező tőkeemelés kapcsán nem került sor a kötelező vételi ajánlat megtételére.

Utóbbi elmulasztásáért már elmarasztalta a PSZÁF a tőkeemelésben részt vevő befektetőket, sőt összesen 100 milliós bírságot is kiszabott. A részvények azóta részben gazdát cseréltek, kötelező vételi ajánlat viszont azóta sem érkezett.

Ezen felül a felügyelet figyelmeztette a Genesist, hogy a jövőben teljes körűen és határidőben tájékoztassa a befektetőket a társaság megítélését érintő információkról. A vizsgálat ismertetése során itt külön kitér a tőkeemelést megelőző tavaly áprilisi befektetési tájékoztatóban szereplő 1 milliárd forintos MFB hitelre, amelynek elúszását hivatalosan csak a novemberben publikált harmadik negyedéves beszámolójában ismerte el a Genesis.

A PSZÁF végezetül kötelezte a társaságot, hogy küldje meg a felügyelet felé az igazgatótanácsa által elfogadott, a jogszabályi előírásoknak megfelelő bennfentes nyilvántartás vezetéséhez kapcsolódó szabályzatát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!