Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A profi befektetők egyre inkább lufifújástól tartanak a világ tőkepiacain - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből. A 177, összesen 494 milliárd dollár befektetéséért felelős szakember nettó 25 százaléka gondolja úgy, hogy a globális részvénypiacok jelenleg túlértékeltek. Márciusban 23, februárban még csak 8 százalékos volt ez az arány. Bár ez az érték még nem éri el az 1999-ben mért legmagasabb, nettó 42 százalékos értéket, azonban ez a legmagasabb arány 2000 óta.

Eközben a kötvénypiacot túlértékeltnek tartók aránya új csúcsot ért el a felmérés történetében. A megkérdezettek már nettó 84 százaléka tartja a kötvényeket túl drágának a márciusi 75 százalék után. Februárban még csak nettó két százalék gondolta azt, hogy a piacot fenyegető legnagyobb veszély a részvénypiaci lufi, most már nettó 13 százalék volt ezen a véleményen. A legdrágábbnak az amerikai részvényeket tartják a szakértők, nettó 68 százalékuk szerint ez tekinthető jelenleg világszerte a legtúlértékeltebb piacnak. Ugyanakkor a többi régió, ideértve a japán és az európai tőzsdéket is a válaszadók szerint alulértékelt.

A növekvő aggodalom érthető, a befektetők a jelek szerint ugyanis egyre inkább elfogadják azt a helyzetet, hogy a Fed elkezdi a kamatok emelését, miközben az ECB és a Bank of Japan még bőven monetáris lazítást hajt végre. Ugyanakkor bár a megkérdezettek nettó 85 százaléka szerint a Fed már idén elkezd szigorítani, azonban többségük szerint a kamatemelésekre a harmadik negyedév előtt nem kerül sor.

Az áprilisi felmérés eredményei azt mutatják, hogy a globális befektetők igyekeznek elébe menni a globális monetáris politika változásainak - mondta Michael Hartnett, a BofA Merrill Lynch vezető befektetési stratégája. Azt látjuk, hogy a befektetők egyre inkább racionális értéket látnak Európában, itt a részvényekkel kapcsolatos pozitív várakozásokat a fundamentumok is alátámasztják.  A befektetők azonban többé már nem gondolják azt, hogy az árazások alacsonyak lennének - tette hozzá Manish Kabra, a befektetési bank részvény és kvantitatív stratégája.

Félnek az erős dollártól

A Fed várható szigorításának közeledtével a befektetők egyre inkább úgy gondolják, nagyobb volatilitással járó időszak következhet a devizapiacokon. A válaszadók nettó 80 százaléka szerint a devizák tekinthetők annak az eszközosztálynak, amelyek leginkább nagyobb ingadozásokkal jellemezhető időszak elé néznek. Egyre több az olyan befektető, aki szerint a dollár már kezd túlértékeltté válni a többi devizával szemben. Immár nettó 13 százalék van ezen a véleményen, februárban még nettó 12 százalék szerint alulértékelt volt az amerikai deviza.

Eközben ezzel ellentétesen változott az euró megítélése. Két hónapja még nettó 24 százalék szerint túlértékelt volt, most már nettó 8 százalék alulértékeltségéről van meggyőződve. Ha minimálisan is, de többségbe kerültek a jent alulértékeltnek tartók is a felmérésben, jelenleg nettó 2 százalék van ezen a véleményen. Az értékeltségekről alkotott véleményük ellenére a befektetők többsége még mindig úgy gondolja, hogy a következő hónapokban még erősödni fog a dollár, az euró pedig gyengülni.

Kifullad az Európa-mánia

Enyhült az az őrület, amelyet márciusban lehetett tapasztalni az európai részvénypiacokkal kapcsolatban. Az előző havi nettó 60 százalék után most már csak a válaszadók nettó 46 százaléka van felülsúlyozva európai részvényekből. Nettó 63 százalékról 37 százalékra csökkent azok aránya, akik a következő 12 hónapban leginkább az európai részvényeket tervezik felülsúlyozni portfólióikban.

A felmérés azt mutatja, hogy az európai befektetők véleménye megváltozott a kontinens részvényeiről. Nettó 3 százalékról nettó 10 százalékra emelkedett az európai részvényeket túlértékeltnek tartók aránya. Igaz, eközben 69-ről 73 százalékra nőtt az európai cégektől a következő 12 hónapban profitnövekedést remélők tábora.

Japán is nagy kedvenc maradt. Bár két százalékponttal, 38-ra csökkent a japán részvényeket felülsúlyozók aránya, ez még mindig a negyedik legmagasabb érték 2006 óta. A japánt felülsúlyozni tevrezők aránya nettó 10-ről 22 százalékra emelkedett.

Változik a széljárás

Bár az alapkezelők jelenleg a nagyobb növekedési potenciállal rendelkező szektorok részvényeit kedvelik inkább a stabilabbnak tekintett cégekkel szemben, azonban ez a hozzáállás változhat. Jelenleg ugyan még a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó és a technológiai szektor cégei a legkedveltebbek az alapkezelők körében, azonban egyre nő azok aránya, akik jelezték, hamarosan inkább a stabilabb teljesítményt nyújtó cégek irányába fordulnak, s az érték alapú befektetést fogják favorizálni a növekedési sztorik helyett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!