Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb kőolaj-exportőre továbbra sem mutat hajlandóságot a kitermelés csökkentésére, valamint Oroszországban, Irakban is évtizedes rekordokat döntött az olajkitermelés. Az Egyesült Államokban a palaolaj-kitermelés továbbra is erőteljesen növekszik. Elemzők szerint az árak eséséhez ezen kívül hozzájárul a gyengülő euró és az erősödő dollár, valamint a görög gazdaság állapotával kapcsolatos bizonytalanság is.

Szaúd-Arábia királya, Abudullah éves televíziós beszédében, amelyet a 90 éves uralkodó betegsége miatt a koronaherceg mondott el, úgy fogalmazott: "A feszültségeket több tényező okozza, elsősorban a lassuló világgazdasági növekedés. Ezek a feszültségek nem újak az olajpiacon, a múltban is erős akarattal, bölcsességgel és tapasztalattal kezeltük őket, a mostani fejleményeket is így fogjuk kezelni".

Szakértők szerint Szaúd-Arábia azért nem csökkenti kitermelését, hogy az olajárak alacsonyan tartásával visszaszerezze piaci részesedését, amelyet elveszített az amerikai palaolaj kitermelőkkel szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!