A Brent olaj hordónkénti ára csütörtök délelőttre napi szinten 2,70 százalékkal, 2,10 dollárral csökkent és 75,65 dollárra esett. Az amerikai WTI olaj szintén olcsóbbá vált, 2,32 százalékos, 1,71 dolláros árcsökkenés után 71,98 dollár volt hordója.

Az árcsökkenés oka, hogy szerda esti hírek szerint Szaúd-Arábia, Kuvait, Katar és az Egyesült Arab Emírségek a csütörtöki hivatalos OPEC találkozó előtt informálisan közös egyezségre jutottak, hogy nem támogatják a kitermelés csökkentését.

Elemzők szerint, ha a hír igaz, akkor gyakorlatilag garantált, hogy nem változik az OPEC kitermelési kvótája, és bőséges marad a kínálat a nemzetközi olajpiacon. Néhány alapkezelő szerint az amerikai WTI olaj hordónkénti ára így 60 dolláros szintre süllyedhet a közeljövőben, és a Reuters elemzője is 63,85 dolláros olajárra számít egy hónapon belül.

Szerdai adatok szerint Kínában és az Egyesült Államokban is nőttek az olajtartalékok, az Egyesült Államokban pedig szeptemberben 14 százalékos éves növekedés után elérte a napi 8,86 millió hordót a kitermelt olaj mennyisége. Ezek az adatok szintén az árcsökkenés felé hatnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!