Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szeptemberben 20 milliárd forinttal több tőke áramlott az alapokba, mint amennyi távozott. Tőkekiáramlás a pénzpiaci alapoknál, a hazai rövid kötvény alapoknál és a tőkevédett alapoknál volt, a többi kategória esetében tőkebeáramlás történt. A befektetők továbbra is a magasabb hozamot elérni képes alapokat részesítik előnyben.

A pénzpiaci alapok vagyona 3,4 százalékkal csökkent szeptemberben, és a hónap végén 723,2 milliárd forintot tett ki. A legnagyobb visszaváltások (11 milliárd forint) a hazai likviditási alapoknál voltak, de minden alkategória esetében a visszaváltások domináltak.

A kötvényalapokból 19 milliárdnyi tőkét vontak ki a befektetők, a hazai rövid futamidejű kötvényekből például 23,8 milliárd forint tőke távozott. Az értékesítések a szabad futamidejű és a hosszú futamidejű kötvényeknél is meghaladták a visszaváltásokat. A kötvényalapok vagyona összességében 0,8 százalékkal, 1176,1 milliárd forintra csökkent.

A vegyes alapokba mintegy 19,7 milliárd forintnyi tőke érkezett az elmúlt hónapban. Mindhárom alkategória esetében a friss tőke dominált, a hozamokkal együtt a vegyes alapok vagyona 3,5 százalékkal, 930,4 milliárd forintra nőtt.

A részvényalapokba 6 milliárd forint tőke érkezett, amin a hozamok javítani is tudtak, így vagyonuk 3,1 százalékkal, 362,3 milliárd forintra nőtt szeptemberben.

A tőkevédett alapokból 6 milliárd forint tőke távozott, amihez hozzájárult egy lejáró alap is, amit a hozamok nem tudtak ellentételezni, így a vagyon 2,7 százalékkal, 220,3 milliárd forintra csökkent.

Az abszolút hozamú alapokba 10,7 milliárdnyi friss tőke érkezett, amihez a hozamok szinte ugyanennyivel járultak hozzá, így a vagyon 2,2 százalékkal nőtt, és szeptember végén 1056,6 milliárd forintra rúgott. Amennyiben folytatódik ez a tendencia, a Bamosz szerint az abszolút hozamú alapok év végére akár a legnagyobb kategóriává válhatnak, megelőzve a kötvényalapokat. Hozzáteszik, az ingatlanalapok is az élbolyban vannak, szintén "menetelnek" az utóbbi időszakban.

A származtatott alapoknál az értékesítések 10 milliárd forinttal haladták meg a visszaváltásokat. A hozamok ezúttal kedvezően alakultak, így a vagyon szeptemberben 6,6 százalékkal, 193,4 milliárd forintra gyarapodott.

Az ingatlanalapokba szeptemberben közel 20 milliárd forint friss tőke érkezett. A hozamok is pozitívak voltak, de ezzel együtt csak 1,6 százalékkal, 999,9 milliárd forintra nőtt a vagyonuk. Ennek magyarázata, hogy az egyik ingatlanalap kezelését átvette egy olyan alapkezelő, amely nem tagja a Bamosznak, így a szervezet kimutatásában már nem szerepel ez a szeptember végén 12,5 milliárd forint vagyonú alap.

Az árupiaci alapoknál 3 milliárd forintos tőkebeáramlás volt, a hozamok is kedvezően alakultak, így vagyonuk 9 százalékkal - a kategóriában a legmagasabb mértékkel - nőtt, és szeptember végén 49,4 milliárd forintot tett ki.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban kisebb tőkekiáramlás volt tapasztalható, a vagyon nagysága pedig ennek megfelelően mínusz 1,5 százalékkal, 239 milliárd forintra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!