A hétfői nap folyamán alapvetően a reggel megkezdődött gyengülési trend jellemezte a forintot, viszonylag kis amplitúdóval, de folyamatosan csorgott lefelé, délutánra egy euróért 274,20 forintot kértek a bankközin - mondta a Napinak Földi Balázs, a Commerzbank treasury üzletágának vezetője. A magyar fizetőeszköz együtt mozgott a nap folyamán a lengyel zlotyival, nem mozdult el hozzá képest.

A tapasztalatoknak megfelelően a kockázatvállalási hajlandóság csökkenésével párhuzamosan folyamatos erősödést mutatott az amerikai dollár, délután 1,4056 volt a dollár-euró keresztárfolyam. A reggeli 180,15 után egy svájci frank 180,40, egy amerikai dollár pedig a délelőtti 194,20-as szintet követően 195,05 forintot ért a bankközi kereskedésen.

Az amerikai tőzsdék gyenge nyitása és folyamatos esése, az egész nap gyengélkedő európai piacok mind azt jelzik, hogy az előző hetek optimista hangulatának végével a forint erősödése is megállhat. A következő időszakban így folytatódhat a lejtmenet Földi szerint, a forint a 275-276-os sávba gyengülhet az euróval szemben, de ha a mostani résből kitörünk, akár 280-ig is elmehet az árfolyam.

Technikailag szükségszerű, hogy a készletállomány kimerítése után a cégek ezek feltöltésére irányuló törekvése pozitív GDP és egyéb termelési adatokban jelentkezik. Ezt a piacok pozitívan fogadták, azonban csak átmeneti állapot lehet, ugyanis amennyiben a munkanélküliség tovább nő, a kiskereskedelmi mutatók és a végső kereslet nem mutat drasztikus javulást, akkor ez a technikai korrekció nem a válság végét jelző folyamat - fejtette ki Földi.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!