Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az euró/forint jegyzése kedden átlépte a 275-ös ellenállási szintet, s egészen 275,90-ig szaladt fel az esti órákban - a hazai szakértők pesszimista várakozásait is túlteljesítve. Az euró szerda reggel ugyan újra vissza gyengült a 270-275-ös sáv tetejére (274,80 forintig), ám a folyamatos eladási nyomásnak engedve az európai részvénypiacok nyitását követően irányt váltott, s erősödni kezdett. A közös európai devizáért 11 órakor 276,50 forintot kértek a bankközin - számolt be Kolba Miklós, az ING devizapiaci üzletágának vezetője. Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint a forintgyengülés hátterében a nemzetközi és a régiós, így a hazai tőzsdén is tapasztalható lejtmenet és romló befektetői hangulat áll; a befektetők mérséklik a kockázatosabbnak számító a forintban lévő kitettségeiket, de a régiós devizák is eladói nyomás alá kerültek. A cseh korona eurójegyzése 25,70-re, a lengyel zlotyé 4,182-re emelkedett szerda késő délelőtt. A zloty/forint 66,10, a korona/forint 10,74-en áll - a forint gyengülése a lengyel devizához képest 0,4 százalékos, a koronával szemben 0,5 százalékos volt, annak ellenére, hogy a cseh deviza tegnap az előre hozott prágai választások – eredetileg október 9-10-re tervezett – valószínűleg néhány hónappal történő elhalasztása miatt került eladói nyomás alá tegnap. A Takarékbank szakértője szerint a reggeli meredek gyengülések általában nem túl jó ómenek a forintra nézve, így a szerdai nap későbbi részében a 275-278,20-as sávot tartja valószínűnek. Sörös a 276,60-nál és 278,20-nál vár komolyabb ellenállást, ám amennyiben az utóbbit is átviszi a kurzus akkor szabad út nyílik 280 felé. A szakértő hozzáteszi - a 280-as szint elérésére ma még nem számít. Kolba Miklós szerint szerdán a 277,50-es szint lehet a forint eurójegyzésének teteje, ám még a hét végéig elérheti a 280-at, sőt e fölé is benézhet, amennyiben a körülmények nem változnak. Amennyiben folytatódik a részvénypiaci korrekció, akkor a forint is erőteljes eladói nyomás alá kerülhet Sörös Csaba szerint, így a hét későbbi részében ő is 280 fölött valószínűsíti az euró/forint kurzust. A Takarékbank elemzője arra is figyelmeztet, hogy a dollár párhuzamos erősödésének hatására a zöldhasúval szembeni gyengülés még jelentősebb lehet, a 200 forintos dollár sem kizárt az elkövetkezendő néhány napban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!