A forint az euróval szemben még 300-as szinten kezdte a napot, majd egy rövid időszakot leszámítva folyamatos gyengülésnek indult. Péntek 16:20-kor 303,25-ös szinten állt, röviddel korábban 304 közelében is megfordult. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ma úgy nyilatkozott, hogy jövőre nem tud 300 forintnál drágább eurót elképzelni.

A tegnapi erősödést teljes mértékben elnyelte a mai nap. A régió összes devizája gyengült ugyan, azonban a magyar deviza a csoporton belül is alulteljesített - mondta Földi Balázs, a Commerzbank devizakereskedője. Míg a lengyel zloty a tegnapi erősödésének felét korrigálta, a forintnál ez több mint 100 százalék volt.

A nemzetközi piacok tegnapi lendülete mára elfogyott, visszatért a kockázatkerülés. A forintra még mindig a leminősítéssel szembeni félelem helyez nyomást. A héten a kormányzati kommunikáció is hozzáigazodott az elemzők által már régóta vázolt és most már kézzel fogható lassuláshoz. Bár a gazdaság helyzetéről ez nem hozott új információt a piacnak, a beismerés nem tett jót a piaci hangulatnak.

A forint/euró kurzus azonban ha nem jelentenek be egy leminősítést, várhatóan nem pattan el, és megmaradhat a 300-as szint körül. Ugyanakkor ha a hitelminősítők mégis kedvezőtlenebb kategóriába sorolják a magyar államadósságot, akkor a 325-ös kurzus is elképzelhető.

A hazai deviza a dollárral szemben 214,10-es, a frankkal szemben 248,07-es kurzuson áll, míg az euró/dollár 1,4160-as szinten volt 16:20-kor.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!