A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Február végén ugyan megérkezett a várt felpattanás a BUX indexben, azonban a mutató nem tudott túljutni az általunk korábban felvázolt ellenállási zóna felső szélén, és egy 900 pontos felfelé korrekció után ismét lefelé vette az irányt. Betöltötte a január elején 18 250 pont környékén maga mögött hagyott rését, s ezzel le is törte azt az ígéretes emelkedő trendvonalát, amely egy kialakuló emelkedő háromszög formációhoz szolgálhatott volna alapul, s megágyazhatott volna egy későbbi, tankönyvszerű kitörésnek. Az index jelenleg a 200 napos mozgóátlag keménységét teszteli, a napokban be-benézett alá, s alatta is zárt. A következő, elvileg erősnek vélhető támaszzóna 17 600 és 17 450 pont között található, innen indult útjára a januári emelkedés. Ennek letörése esetén az utolsó legális mélypont is elesne az index felfelé tartó mozgásában, s bár ez alatt is 200 pontonként vannak támaszszintek korábbi mélypontok formájában, de igazán erős csak 16 000 pont magasságában található.

A meredekebb emelkedő trend már megtört a BUX-nál
Kép: Napi grafikonok (A nagyobb képért kattintson!

A BUX gyenge teljesítményéért elsősorban a piac januári üdvöskéje, az OTP-részvény szereplése tehető felelőssé, de a Mol sem szerepelt igazán jól. Mint korábban írtuk, az index kosarában nagyobb súllyal szereplő részvények felemás képet mutatnak csúcs−mélypont analízis szempontjából. A Mol−OTP páros ha fáradt is, de még mindig bikának számít, mivel alacsonyabb legitim mélypont még nem alakult ki a kurzusban. A Richter−Magyar Telekom duó viszont medve, hiszen itt az alacsonyabb csúcsok − alacsonyabb mélypontok sorozat még nem szakadt meg pozitív irányban.

A Telekom-részvények árfolyamában továbbra is a 420 forintos szint jelenti a kulcsot a trend szempontjából, efeletti zárás esetén lehetne reménykedni egy igazi osztalékrally megindulásában. A Richter, bár 33 300 forint magasságában fontos támaszra esett, erős plafonként feje felett tudhatja a 35 200 forintos szintet, amely korábbi támaszból erős ellenállássá vált. Az OTP tegnap már 4485 forintos kulcsszintje alatt zárt, igaz, még nem meggyőző mértékben, ha tovább esne, akkor itt is középtávon pesszimistává válhatnának a kilátások.

A rossz hír az, hogy a BÉT-en erőteljes mozgásokat generáló külföldi intézmények nem forintban, hanem euróban vagy dollárban számolhatnak, s ebből a szempontból − figyelembe véve a forint gyenge szereplését − a bankpapír már az alacsonyabb mélypontok beállításánál tart, ráadásul a bankpapír egy dupla csúcs alakzatot is érvényesíthet az említett szint szignifikáns letörésével, s az ebből számolt célár már a 200 napos mozgóátlaghoz, 4000 forint közelébe mutat.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!