Nem tért magához az Erste-részvények jegyzése a bankcsoport eredményeit ismertető elemzői konferenciát és sajtótájékoztatót követően sem. Andreas Treichl, a bank elnök-vezérigazgatójának elmondása szerint az Erste-csoport idén stagnáló, 3,1 milliárd eurós működési eredményre számít, ez pedig jelentősen elmarad a Bloomberg elemzői konszenzusában szereplő 3,43 milliárd eurós értéktől.

Az idei profitelőrejelzés egyértelműen negatív fejleménynek tekinthető, s ezért fenntartjuk az Erste részvényeire vonatkozó csökkentés ajánlásunkat - mondta a hírügynökségnek Michael Dunst, a Commerzbank elemzője.

Az Erste menedzsmentje a régióban viszonylag alacsony, de stabil, átlagosan 1,7 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A régió gazdasági növekedésével azonban óvatosan kell bánni. Sok régiós gazdaság erősen függ az autóipartól, amelynek jó teljesítménye elsősorban az ázsiai piacoknak köszönhető. Elvileg a gazdasági növekedésnek jó hatással kellene lennie a fogyasztói hangulatra is, azonban ez az összefüggés nem minden esetben valósul meg. Az idei évet elsősorban tőkehelyzetünk megerősítésére használjuk, s arra készülünk fel, hogyha a növekedés valóban beindul a régióban, akkor abban minél jobban profitáljunk - fogalmazott a vezér.

A hitelállomány várhatóan stagnál a jelenlegi, 120 milliárd eurós érték körül, a régió országaiban változatlanul alacsony, vagy csökkenő kamatkörnyezetre készülnek. A csoport magas, átlagosan 40 százalékos adóterhelése idén várhatóan nem csökken, ugyanakkor úgy vélik, a tavalyi évben kifizetett 311 millió eurónyi adó összege 270 millió euróra csökkenhet, s ez kedvezően hathat a nettó eredmény alakulására.

Úgy gondoljuk, hogy a csoporton belül a román BCR-el kapcsolatos hatalmas leírás volt az utolsó ilyen tétel, nincs több csontváz a szekrényben - válaszolta egy ezt firtató kérdésre az elnök vezérigazgató. Treichl szerint az alacsony kamatkörnyezet nem csak idén, de jövőre is fennmaradhat. Ez nem jelent örömet számunkra, hiszen nem jó érzés 17 millió ügyfelünknek azt mondani, nem tudunk érezhető nagyságú kamatot fizetni betéteink után, s így az infláció csökkentheti megtakarításaik értékét - tette hozzá.

Treichl Magyarországgal kapcsolatban elmondta, reméli, az április választások után megváltozik a kormány hozzáállása a gazdaságpolitikához. Jelenleg ugyanis rendkívül polarizáltan kezelik a gazdasági szereplőket, az autóipart és a faipart például támogatják, miközben a bankokat, a távközlési szektort és kereskedelmi szektort büntetik. Reméli, hogy a következő ciklusban olyan gazdaságpolitika következik, amely Magyarországot olyan hellyé teszi, ahol az emberek szeretnének dolgozni és befektetni.

Az Erste részvények árfolyama
Kép: www.markers.hu

Az Erste-részvények piacán a nap eddig eltelt szakaszában láthatóan az utolsó értelmezhető mélypont, a február 4-i a valamivel 26 euró feletti szinteken folyik a harc az eladók és a vevők között. A vevők érdeklődése a rossz számok ellenére érthető, hiszen a papír a mai 8 százalékot meghaladó esés ellenére alapvetően emelkedő trendben van. Ha a részvény nem tudna elrugaszkodni erről a szintről, hanem tovább esne, azzal egy trendfordító duplacsúcs alakzat léphetne életbe a grafikonon, melynek célára a 23 euró magasságba mutatna.  Az igazi gond akkor kezdődne, ha a 23,7 euró körüli támasz szint sérülne, ez volt ugyanis az olyan utolsó legális mélypont a grafikonon, ahonnan új, magasabb csúcsra tudott emelkedni korábban a részvény árfolyama.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!