Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) 2015. január elején feladta ugyan a 2011 szeptemberében bevezetett, 1,2 frank/eurós árfolyamkorlát védelmét, ám ez nem jelenti azt, hogy titokban ne védhetne egy bizonyos átváltási értéket - kezdi elemzését a Bloomberg. A szakértők feltételezése szerint van ilyen szint, amely nagyjából 10 százalékkal erősebb a korábbinál.

Az SNB természetesen nem erősíti meg ezt, ám a Bank of America és az svájci UBS Group AG úgy kalkulál, hogy nagyjából az év közepétől az 1,08 frank/eurós átváltást védi a bank. A svájci valuta négyszer próbálta ezt a szintet áttörni, ám hogy, hogy nem, minden ilyen kísérlet után visszatért az 1,08-as szint fölé.

Peter Frank londoni devizapiaci szakértő kicsit óvatosabban fogalmaz. Úgy gondolja, akár van új árfolyamkorlátja az SNB-nek akár nincs, a bank döntéshozói úgy viselkednek, hogy úgy tűnjön, van ilyen küszöb.

Sokba volt

A svájci jegybanknak nagyon sokba van a nemzeti valuta árfolyamának védelme. Amikor 2011-ben az eurózóna adósságválsága miatt a befektetők elkezdték frankba menekíteni a vagyonukat, kénytelenek voltak bevezetni az árfolyamgátat. A folyamatos frankeladások nyomán azonban nagyjából 630 milliárd dollárnyi valuta halmozódott fel a bank trezorjaiban.

Emiatt az SNB gazdálkodása erősen függ a devizatartalékában lévő valuták árfolyamának hullámzásától. Éppen ettől tartva adta fel az árfolyamkorlátot a bank alig két éve, nem sokkal azelőtt, hogy az Európai Központi Bank (ECB) felpörgette monetáris enyhítését, azaz euróval árasztotta el a piacot, ami további felértékelődési nyomást gyakorolt a frankra. Már akkor is majdnem 500 milliárd dollárnyi külföldi valuta volt az SNB számláin.

Stabil árfolyam

A rejtett beavatkozás tovább növeli a bank euróeszközeit, amelyek - veszteséget okozva az SNB-nek - leértékelődnének, ha frank erősödne - mondja David Kohl, a frankfurti Julius Baer Group devizastratégája. A rejtett korlátnak köszönhetően az elmúlt hat hónapban az euróhoz kötött árfolyammal rendelkező dán korona után a frank volt a legstabilabb értékű valuta a világ jelentős fizetőeszközeinek összehasonlításában.

Egy euróért 1,085 frankot kellett adni október végén. A svájci valuta a júniusi brit népszavazás nyomán kezdett erősödni, ami beavatkozásra késztette az SNB-t. Azóta stabil az árfolyam, ám az elemzők egy része, köztük Thomas Flury, a UBS devizastratégája nem bízik a stabilitás fennmaradásában.

Újra jöhet a felfordulás

Szerinte a jegybank bármikor eleresztheti az 1,08-as szintet is, ahogy az 1,2-essel tette. Minél hosszabb ideig marad fenn egy ilyen küszöb, annál nagyobb felfordulást okozhat, amikor elesik. Ez aztán nem csupán a frank piacán jelentkezhet, hanem más valuták árfolyamát is alaposan megrángathatja.

Flury úgy véli, hogy egyelőre marad az 1,08 körüli frank/euró árfolyam. A Bank of America 1,09-et jósol, ami megegyezik a Bloombergnek nyilatkozó elemzők előrejelzéseinek medián átlagával. Az 1,2-es szintet nem várják vissza 2020-ig.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!