Az elmúlt napok emelkedése után a vártnál rosszabb fogyasztói hangulatról szóló hírek erősítették a túl korai és túlságosan gyors részvénypiaci fellendülésről szóló vélekedéseket. A részvények túlárazottsága mellett szóló adatnál látszólag sokkal kisebb hatást gyakorolt az árfolyamokra a vártnak megfelelő inflációs adat, és az ugyancsak kedvező ipari termelési mutató.

Így a vezető indexek végül eséssel zárták a napot. A Dow 0,8 százalékkal 9321 pontra esett vissza, míg a Nasdaq 1,2 százalékkal 1985 pontig esett. Az S&P 500-as index 1004 pontos értéke 0,9 százalékos visszaesést jelentett.

A befektetőket kedvezőtlen céghírek is aggasztották. Elsősorban a Boeing váltott zuhanórepülésbe, miután jelentette, hogy a régóta várt 787-es Dreamliner óriásgép bizonyos, olaszországból szállított részein repedéseket talált, ezért több mint egy hónapja leállíttatta a munkát. Árfolyama 3,8 százalékkal 44,87 dollárra csökkent.


A JC Penney ruházati kiskereskedelmi cég is nagyot veszített árfolyamából, miután, bár a vártnál jobb eredményt jelentett ugyan a második negyedről, ám előrejelzései alulmúlták az elemzői elképzeléseket, ráadásul az ágazatot már csütörtökön is lefelé húzta a várakozásoknál rosszabb kiskereskedelmi adat. A JC Penney árfolyama 31,29 dollár volt zárásban, ami 6,2 százalékos visszaesést jelentett.


A pénzintézetek részvényeinek a többsége is esett egyebek mellett attól az általános félelemtől motiválva, hogy eredményeik nem igazolják jelenlegi piaci árukat. A Citigroup 0,5 százalékkal 4,04 dollárra esett vissza. A Bank of America viszont drágulni tudott 2,3 százalékot, így zárásban 17,39 dollárt ért.

Az ismét erősödő aggályokat tükrözve az olaj is több százalékot veszített ismét 70 dollár alá süllyedő jegyzésárából pénteken New Yorkban, így a nyersanyagipari cégek is inkább a piros tartományban vesztegelnek. A Shell például úgy esett vissza 0,7 százalékot 51,98 dollárra, hogy a Citigroup pénteken adott ki vételi ajánlást a részvényre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!