Január eleje óta, mintha zsinóron húzták volna, úgy emelkedett a német DAX részvényindex, a 9400 pont alatti lokális mélypontról egészen 12 400 pontig, gyakorlatilag érdemi korrekció nélkül. Úgy tűnik, ennek a hegymenetnek egy időre vége szakadhat.

Az emelkedés első és legfontosabb technikai jellemzője az volt, hogy az index áttörte az addig kemény ellenállásként funkcionáló 10 000 pontos értéket, s ezzel validált egy korábban, közel egy év alatt kiépült trendfolytató alakzatot, egy folytatólagos fordított fej-vállak formációt, vagy ha rövidebb időtávon nézzük egy emelkedő háromszög alakzatot. Az ebből számolt célár nagyjából a 12 400 - 12 500 pontos zónában helyezkedett el, s ez már teljesítettnek tekinthető.

A DAX index
Kép: www.markers.hu


Március eleje óta azonban az emelkedés tempója lelassult, s az index azóta egy elég jól azonosítható fej vállak alakzatot épített ki, egy nagyjából 11 700 pontos nyakvonallal és 12 400 pont feletti csúccsal, ennek letörése a napokban történt meg. Mindezt úgy, hogy a bal váll egy sávozó mozgással alakult ki, nagyjából 11 675 és 12 067 pont között. Ennek a sávnak a letörésére a múlt héten került sor, a sávszél visszatesztelése tegnap megtörtént, majd ma reggelre teljesült a letörésből számolt célárfolyam (kb. 11 275 pont körül volt, az index reggel 11 255 pontról fordult).

A sávozó mozgásból számolt célárfolyam így teljesültnek tekinthető, a fej vállak alakzatból számolt még nem. Ebből az következik, hogy a célár teljesülése esetén a DAX indexnek a közeljövőben meg kellene még látogatnia a 11 000 pontos értéket is. Itt húzódik jelenleg az október óta tartó emelkedéshez tartozó emelkedő trendvonal is, az első igazán komoly támasszal itt találkozhat a német részvénypiac.

Mivel az emelkedés eléggé szünet nélküli volt idén az indexben, ezért igazán komoly támasszal ez alatt már nem nagyon találkozhat az index, legfeljebb 1000 ponttal lejjebb, a korábban áttört, 10 000 pontnál található ellenállásnál, ami most már támaszként szolgál. Ugyanakkor nem is lenne meglepő, ha akár idáig is korrigálna néhány hónapos időtávon a mutató értéke. Az index hosszútávú grafikonján számos példa akad arra, hogy egy hosszú idő alatt kiépült támasz vagy ellenállás áttörése után hónapokkal később azt visszateszteli az árfolyam.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!