A Mol a következő közleményben ismertette álláspontját az INA-ban meglévő befektetésével kapcsolatban:

"A Mol igazgatósága felhatalmazta az ügyvezető testületet, hogy olyan megállapodást kössön a horvát kormánnyal, amely értékteremtést tesz lehetővé az INA növekedési stratégiájának megvalósításával. Ezzel párhuzamosan az ügyvezető testület felhatalmazást kapott arra is, hogy készítse elő a Mol INA-ban meglévő részesedésének értékesítését, annak érdekében, hogy maximalizálni tudja befektetésének értékét."

Felülvizsgálja tárgyalási pozícióját a horvát kormány

A horvát kormány tud arról, hogy a Mol igazgatósága felhatalmazást adott az INA-részesedés eladásának előkészítésére, és a lehető legrövidebb időn belül állást foglal a hírrel kapcsolatban, mindent megtesz azért, hogy az INA energetikai vezető szerepe megmaradjon a régióban. A horvát gazdasági minisztérium által pénteken este kiadott közlemény szerint: mérlegelve az új körülményeket, amelyek a Mol álláspontja kapcsán keletkeztek, a horvát kormány a legrövidebb időn belül állást foglal, és tájékoztatja a közvéleményt. "A horvát kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az INA energetikai vezető szerepe megmaradjon a régióban, mindent megtesz, ami a vállalat, az ott dolgozók, az állam energetikai stabilitása és teljes gazdaság érdekeit szolgálja" - áll a közleményben.

Nem sokkal később kiadott újabb közleményében a horvát kormány azt írta: "nagy érdeklődéssel fogadta Molnak az INA-részesedéssel kapcsolatos álláspontjáról tett bejelentését", amely szerint a Mol igazgatósága felhatalmazta a magyar olajcég ügyvezető testületét az INA-részesedés értékesítésének előkészítésére. A Mol döntése olyan helyzetet teremtett, amely alapján valószínű, hogy a kormány felül fogja vizsgálni az augusztus elsejei kormányülésen elfogadott tárgyalási keretfeltételeket" - közölték.

"Részvényesi minőségében a kormány mindent meg fog tenni az INA, mint horvát vállalat érdekeinek érvényesítése érdekében" - szögezi le a dokumentum. "Felügyeleti minőségében és az ország energiastratégiájának felelőseként pedig mindent meg fog tenni Horvátország érdekeinek a védelmében" - fogalmaz a Zoran Milanovic miniszterelnök kabinetje által péntek este kiadott közlemény.

A második tárgyalási forduló a Mol Nyrt. delegációja és a horvát állam képviselői között a horvát Hina hírügynökség jelentése szerint péntek délelőtt kezdődött meg Zágrábban az INA horvát olajipari vállalat ügyének rendezéséről. A héten korábban Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter kijevi útján azt mondta a horvát hírügynökségnek, hogy pénteken folytatódnak a tulajdonosi tárgyalások. A miniszter szerint a találkozón az INA irányítói jogáról is tárgyalni fognak.

Halasztást kértek

A horvát állam és a Mol Nyrt. tulajdonában lévő INA olajipari vállalatról szeptemberben kezdődtek megbeszélések, amelyeknek október végén kellett volna folytatódniuk. A horvát fél azonban a találkozó elhalasztását kérte arra hivatkozva, hogy megváltozott a magyar tárgyalócsoport összetétele, és módosították a tárgyalások témáját is.

A Mol tárgyalódelegációját korábban Csányi Sándor, a Mol igazgatósági alelnöke vezette, de lemondott a delegáció vezetéséről. Csányi helyét a Mol igazgatóságából Molnár József és Világi Oszkár vette át, és továbbra is tagja a delegációnak Áldott Zoltán, az INA igazgatósági elnöke - írta a Hina hírügynökség.

Pénteken a tárgyalásokról érkező hírek alapján felgyorsultak az események. Délután a Mol lakonikus rövidségű közleményt hozott nyilvánosságra: "A mai tárgyalás igazolta, hogy még jelentős nézetkülönbségek vannak a felek között - közölte a horvát kormánnyal folytatott mai tárgyalás befejeztével, a Mol-csoport vezérigazgatója, Molnár József. "Az INA vállalatirányítási modelljét illetően meggyőződésünk, hogy az összhangban van a nemzetközi gyakorlattal, valamint a horvátországi és az európai szabályozással is" - fogalmazott a Mol-csoport vezérigazgatója, Molnár József sajtóközleményében, hozzátéve, hogy a társaságnál továbbra is bíznak abban, hogy a horvát kormánnyal együttműködve a további tárgyalások során megtalálják az INA jövője számára legelőnyösebb megoldást.

Valamivel később jött a hír, miszerint új vállalatvezetési módot javasolt a horvát kormány pénteken, a Mol olajipari vállalat vezetőivel folytatott tárgyalások második körében Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter közlése szerint. A zágrábi találkozót követően a horvát kormány honlapján tájékoztatót tett közzé, amelyben annyit közölt, jelentős nézetkülönbségekre világított rá a Mol olajipari vállalat és a horvát kormány közötti tárgyalások második köre. Ez egybecseng a Mol véleményével, amelyről Budapesten kiadott közleményében tájékoztatott.

"Megóvni az INA-t"

Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter ugyanakkor a találkozó után kiemelte, hogy a tárgyalások komoly és felelősségteljes hangnemben folytak. Szintén jelezte, hogy sok nyitott kérdés és egyet nem értés van még a felek között. Egyben tájékoztatott arról, hogy ezúttal egy új vállalatvezetési módot javasoltak. "Ezt holnap hivatalosan is továbbítjuk kollégáinknak a Molnál" - nyilatkozta Vrdoljak.

Beszámolt arról is, hogy megegyezés született a tárgyalások menetének gyorsításáról. "Szeretném leszögezni, hogy a nyitott témák és nyilvánvaló ellentétek dacára a folyamat felgyorsításával továbbra is a legjobb megoldást érhetjük el" - hangsúlyozta a gazdasági miniszter. Kiemelte ugyanakkor, hogy a horvát kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megóvja az INA-t, vagyis olyan megegyezésre törekednek, amely a vállalat és az ott dolgozók érdekeit is szolgálja, emellett pedig Horvátország energetikai stabilitásának érdekeit is.

A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal. A két fél között a legnagyobb vitát az INA irányítási modellje váltotta ki, amely a horvát fél szerint nincs összhangban a gazdasági társaságokról szóló horvát törvénnyel.

Elveszett elővásárlási jog

A Mol október elején, amikor a magyar kormány a társaság portfóliójának felülvizsgálatára, adott esetben az INA-részvények eladásának előkészítésére kérte fel az olajtársaság menedzsmentjét, közölte: általános üzleti gyakorlatának megfelelően folyamatosan értékeli stratégiai befektetéseit, köztük tulajdonrészét az INA-ban. Valamennyi beruházás és vagyonelem vizsgálatakor elsőszámú szempont, hogy az hozzájáruljon a vállalatcsoport sikeréhez, és így részvényesei és érintettjei számára a lehető legnagyobb értéket teremtse.

Rögzítették azt is, hogy amennyiben az INA-ban meglévő részesedés esetleges eladásáról bármilyen döntés születne, a horvát fél korábbi szerződésszegései következtében Horvátország már nem rendelkezik azzal a szerződéses elővásárlási joggal, amelyet a 2009-es szerződések aláírásával szerzett meg. Ennek ellenére, egy ilyen esetben a Mol mindenképpen konzultálna a horvát kormánnyal is, amely korábban több fórumon is jelezte az irányítás megszerzésének szándékát, tehát egy potenciális vevőként tartja számon.

Nem jó forgatókönyv

A Mol számára az INA részesedés értékesítése nem lenne jó forgatókönyv - értékelt korábban a Standard & Poor's, amely még októberben negatív kihatású osztályzati felülvizsgálat alá vette a Mol "BB plusz" szintű hosszú távú vállalati adósi besorolását, a horvát INA olajvállalatban meglévő részesedés körüli fejleményekkel indokolva a döntést.

A hitelminősítő közölte: ha arról értesül, hogy a Mol nagy valószínűséggel csökkenti tulajdonosi részesedését, akkor a magyar szuverén osztályzat szintjével azonos besorolást állapíthat meg a magyar olajipari cégre, ami a Mol besorolásának egyfokozatú leminősítését jelentené. E döntést a Standard & Poor's arra alapozná, hogy szűkül a Mol tevékenységének földrajzi sokszínűsége, és a hitelminősítő nem venné figyelembe azt sem, ha a Mol megfelelő juttatásban részesülne a 49 százalékos részesedés fejében - hangsúlyozta az S&P.

A nemzetközi hitelminősítő szerint Mol INA-részesedésének csökkentése jelentősen szűkítené a Mol-csoport tevékenységének földrajzi kiterjedtségét, és ellentétben állna a magyar cég korábbi terjeszkedési stratégiájával. Az INA adja a csoport összesített tartalékainak és termelésének 36-38 százalékát, emellett a csoport két olajfinomítóját is a horvát cég ellenőrzi.

Véleményük szerint, ha a Mol eladná INA-részesedését, akkor jelentősen növekedne a "gyenge magyar gazdasággal" szembeni kitettsége. Ilyen körülmények közepette a Standard & Poor's valószínűleg nem tartaná fenn a "BB" magyar szuverén hosszú távú adósosztályzatnál jelenleg egy fokozattal jobb besorolást a Molra - áll a Standard & Poor's elemzésében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!