Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Emelkedő kamatok, csökkenő gazdasági növekedés, politikai bizonytalanságok és erősödő dollár, ezek közül bármelyik képes lenne problémákat okozni a dél-kelet ázsiai országok gazdaságában. Úgy tűnik, ezekkel a tényezőkkel jövőre egyszerre kell szembenéznie a régiónak - írja a Financial Times.

Ez meglehetősen nagy kontrasztot jelent az egy évvel ezelőtti helyzethez képest, akkor ugyanis a három, úgynevezett TIP ország - Thaiföld, Indonézia és a Fülöp-szigetek - a befektetők kedvencei voltak, s a befektetők nagy elánnal vásárolták ezeken a piacokon a részvényeket. A nagy belső fogyasztás általé vezérelt gazdaságaik viszonylag biztonságos környezetnek tűntek a többi, exportorientált ázsiai országhoz képest, amelyeket a világgazdaság növekedési kilátásai felett érzett aggodalom miatt inkább a befektetők.

Az euforikus hangulatnak májusban lett vége, amikor Ben Bernanke Fed elnök először beszélt a "tapering" azaz az amerikai jegybank eszközvásárlási programjának csökkentése lehetőségéről. A május 21-i Bernanke-beszédet megelőző napon a Fülöp-szigeteki tőzsdeindex rekord magasságban zárt, a thaiföldi 20 éves csúcsra jutott, az indonéz index egy nappal korábban jutott rekordszintre.

A tapering lehetőségének megvillantása azonban elég volt ahhoz, hogy mindhárom tőzsde néhány hét leforgása alatt medvepiacot éljen át, azaz 20 százalékot meghaladó mértékben essen, s ebből a mai napig nem tértek magukhoz. A félelmek azóta is nagyok. Soek Ching Kum, a Credit Suisse Private Banking elemzési osztályának vezetője szerint a régió most is magas árazásai oda vezethetnek, hogy további esés következik, amikor a tapering megindul. A dél-kelet ázsiai régió várhatóan gyengébben fog teljesíteni a jövő év első felében, mint az északi. A globálisan kedvezőtlen folyamatokat várhatóan nem tudják majd ellensúlyozni a helyi pozitív fejlemények - mondta a szakértő.

Helyi gondok is nehezítik a helyzetet

Az elmúlt hat hónap esése ellenére az indonéz, thaiföldi és fülöp-szigeteki részvények még mindig drágábbak, mint az MSCI Japánt nem tartalmazó ázsiai indexének átlaga. A fülöp-szigeteki részvényindex 2013-ra várt eredményekkel számolt P/E hányadosa a tavaszi 22-es csúcsról mostanra 16,8-ra csökkent, miközben a régiós átlag 12,8 - emeli ki a lap. Bár Kum szerint a tapering hatásai várhatóan enyhébbek lesznek, mint a múlt nyáron átélt esés, a képet árnyalja, hogy minden ország tőzsdéjének helyi problémákkal is szembesülnie kell.

Thaiföldön és Indonéziában a politikai kockázatok jelenthetnek problémát, s emiatt a Goldman Sachs, a Nomura és a Bank of America Merill Lynch is ezen piacok alulsúlyozását javasolja ügyfeleinek. A thai fővárosban hetek óta tartó tüntetések és a februárban esedékes előrehozott választások nyomán csak a múlt héten 325 millió dollárnyi tőke távozott az országból, s ez a helyi tőzsdeindexet szeptember óta nem látott mélypontra küldte. De nem csak politikai gondok vannak az országban. A háztartások összes adóssága eközben eléri a GDP 80 százalékát is, és a kormányzati élénkítő programok kifutását követően a gazdasági növekedés is elillanni látszik - emeli ki a lap.

Indonéziában a júliusban esedékes elnökválasztásokat megelőzően válhat forróbbá a politikai helyzet, miközben az ország folyamatosan költségvetési problémákkal kűzd. Az elmúlt hónapok korrekciójának köszönhetően az indonéz piac valószínűleg már beárazta az alacsonyabb gazdasági növekedést, s az árfolyamok most már közelebb vannak fair értékükhöz - jellemezte a helyzetet Hozefa Topiwalla, a Morgan Stanley ázsiai elemzőosztályának vezetője a Financial Times-nak.

Még a második negyedévben a leggyorsabban növekvő ázsiai gazdaságnak, a Fülöp-szigeteknek is megvannak a problémái. A Haiyan tájfun rombolása nyomán várhatóan az idei negyedik és a jövő első negyedév növekedési adatai is siralmasak lehetnek, eközben a kieső termés miatt a mezőgazdasági árak emelkedése erősíti az inflációs nyomást.

A növekvő aggodalmak egyébként nem csak a részvénypiacon éreztették hatásukat, a thai baht, a fülöp-szigeteki peso és az indonéz rúpia Ázsia legrosszabbul teljesítő devizái voltak az elmúlt hónapokban a dollárral szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!