A svájci központi bank közleménye szerint az árfolyamküszöböt egy olyan időszakban vezették be, amikor rendkívül felülértékelt volt a frank, és nagy volt a bizalmatlanság szintje a pénzügyi piacokon. A bank szerint a frank árfolyama még mindig magas, de összességében már nem annyira felülértékelt, mint az árfolyamküszöb bevezetésekor.

A svájci jegybank szerint az elmúlt időszakban eltérően változtak az egyes jegybankok monetáris politikái. Az euró gyengült a dollárral szemben, ez pedig gyengítette a frankot a dollárral szemben. A bank véleménye szerint a jelenlegi körülmények között nem indokolt az euróval szembeni árfolyamküszöb fenntartása.

Közben -0,75 százalékra vágta az irányadó kamatot. A frank azonnal hatalmas erősödésbe kezdett, 1,18 alá bukott, ami az euró/dollárt is beszakította. A forint pedig hirtelen esni kezdett a magyar szempontól is jelentős fejleményre. Az euró/svájci frank 0,8262-ig zuhant, azaz 21 százalékot esett. Az euróval és a dollárral szemben 27 százalékkal erősödött a svájci frank.

A régióban a magyar forintot érintette a legkeményebben a döntés a svájci frankban denomimált adósság miatt - mondta Ruzsonyi Ákos, az Commerzbank devizakereskedője.

EURCHF árfolyam

Az euró/forint 325,93-ra, a dollár/forint 279,22-ra esett, míg a svájci frank/forint árfolyam esetében nem lehet pontosan tudni, egy lapunknak nyilatkozó devizakereskedő szerint 362-ig estünk a svájci frankkal szemben, de egyből hozzátette: "kétlem, hogy pontosabbat tudna bárki is". (A korábbi történelmi csúcs az euróval szemben, 324, a frankkal szemben 274 forint volt.) Az euró/dollár árfolyama 1,1580-ig esett, innen visszapattant, nem sokkal később már 1,1734-ig jött vissza az árfolyam.

A forint kissé javítani tudott később: az euróval szemben 323,64, a dollárral szemben 275,69, az alpesi devizával szemben 315,15-ig jöttek vissza a kurzusok.

A magyar cds 15 bázispontot ugrott az SNB döntéséről szóló hírre, de még így is "csak" 190 bázispontnál járt. Piaci kommentárok szerint ez a svájci frank hitelek miatti jelzáloghiteleknek köszönhető.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!