Meredek eséssel reagáltak a Magyar Telekom részvényei a Budapesti Értéktőzsdén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavaira. A miniszter egyebek között közölte, hogy a vállalati különadók tekintetében 2016-ban a bankadó csökkentésén túl nem tervez változtatásokat kormány. Márpedig a Telekom-részvények elmúlt hónapokban bemutatott emelkedésében az egyik meghatározó tényező volt a remény, amely szerint jövőre már csökkenhetnek az ágazatot terhelő különadók is.

A nemzetgazdasági miniszter még március végén beszélt egy konferencián arról, hogy a kormány felülvizsgálhatja jövőre a távközlési szektort terhelő különadók csökkentését. Bár konkrétumok azóta a mai kivételével nem láttak napvilágot, a vs.hu április elején még arról írt, úgy tudják, jövőre valóban sor kerülhet erre.

A különadó csökkenésének elmaradása kétségtelenül rossz hír a Telekom részvényeseknek, hiszen a cég az elmúlt években összesen 31-33 milliárd forint telefonadót, távközlési különadót és közművezeték adót fizetett évente. Részben ez is volt az oka annak, hogy nem fizettek osztalékot az elmúlt években. Ugyanakkor a cég február végén bejelentette, hogy az idei év után, jövőre már részvényenként 15 forintos osztalékot fizetne.

Akkori közleményükben így fogalmaztak: "A  Társaság  osztalékpolitikája alapján,  tekintettel  a  Csoport  pénzügyi  helyzetére,  a  jelenlegi működési, szabályozói  és  adókörnyezetre és  kilátásokra, valamint  a  várhatóan  jelentősen  javuló szabad cash flow teljesítményre, a Magyar Telekom úgy gondolja, hogy 2015. évi eredményei után részvényenként minimum 15 forint osztalékot tud majd fizetni részvényeseinek.  Ez az Igazgatóság által a későbbiekben a Közgyűlés részére előterjesztendő hivatalos osztalékjavaslat függvényében változhat.  A  hivatalos  osztalékjavaslatot  az  Igazgatóság  megfelelő  időben  fogja  előterjeszteni, amikor az összes szükséges információ rendelkezésre áll, és valamennyi előfeltétel teljesül."

Kérdés, hogy a kilátások megfogalmazásakor a cég menedzsmentje gondolt-e az adózási környezet kedvező változásaira is, vagy sem. Ha ettől függetlenül tartották reálisnak a fizetendő osztalékot, akkor elvileg a részvényesek számára még nincs minden veszve.

A korábban várt, s most elmaradni látszó adócsökkentés mellett a Telekom-részvényeket az utóbbi időben segítette az osztalék reménye, a magyar részvények és a magyar gazdaság kilátásainak javuló megítélése, s reménybeli osztalékpapírként természetesen a forinthozamok csökkenése is.

Technikailag ugyan elég rosszul fest a keddi, nagy forgalmú esés a távközlési részvény árfolyamában, azonban ez egyelőre még nem törölte le a grafikonról annak a kitörésnek jelentőségét, amelyet a 375-380 forintos szint szignifikáns áttörése hozott. Ez volt ugyanis a részvény árfolyamában - ha a kifizetett osztalékokkal visszamenőlegesen korrigáljuk a grafikont - az utolsó olyan lokális csúcs, ahonnan újabb, mélyebb mélypontra menetelt az árfolyam, s így a korábbi hosszútávú csökkenő trend megfordult.

A Magyar Telekom osztalékkal korrigált árfolyama
Kép: stooq.com

Ez a trendfordulós jelzés akkor lenne veszélyben, ha szignifikáns, 380 forint alatti zárásokat látnánk. A hosszabb távú, hetes grafikonon egyébként egy trendfordító, fordított fej vállak alakzat validálódását is jelezte ez a kitörés, amelyből a számolt célárfolyam 475 forint körül található, s ezt eddig nem sikerült teljesítenie a kurzusnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!