Az elmúlt években rendszerint kicsit jobban járt az, aki nyár elején megvásárolta nyaralásához az eurót, a forint ugyanis 2012 kivételével minden nyáron gyengélkedett az euróhoz képest. Bár június elejéhez képest hatalmas forintleértékelődés nyaranta már nem következett be, azonban ebben az időszakban a már említett kivételtől eltekintve a forint nyáron jellemzően pár százalékkal június eleji szintjénél gyengébb tartományban töltötte a nyár nagy részét.

A forint nyaranta
Kép: Napi.hu

Ennek ellenére idén nem biztos, hogy ez a recept működni fog, az elemzők jelentős része ugyanis már június végére a jelenleginél valamivel erősebb forintárfolyamot tippel. A Bloomberg konszenzusa szerint június végére 304,9, augusztus végére pedig 305,9 forintos keresztárfolyamra tippelnek a szakértők, ami ha nem is sokkal, de azért erősebb forintot jelent a mostani, 309,6 forint körüli szintnél.

A forint elmúlt hetekben mutatott gyengeségét egyértelműen a nemzetközi piaci folyamatok okozzák, a magyar makromutatók alapján nem nagyon indokolt a hazai deviza rossz teljesítménye - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank szenior elemzője a Napi.hu-nak. A forintra jellemző, hogy árfolyama együtt mozog a lengyel zloty mellett olyan feltörekvő piaci devizáékkal, mint a török líra, vagy a dél-afrikai rand. Azonban ha a magyar gazdaság mutatóit nézzük, akkor ez az együttmozgás nem indokolt. Sőt, inkább az lenne a logikus, ha a forint árfolyama elválna ezektől, s felülteljesítő lenne - tette hozzá.

Az MNB legutóbbi döntése, amely során tovább csökkentette az irányadó forintkamatot, már be volt árazva, a piac számára semmilyen meglepetést nem okozott. Suppan szerint a jegybank egyébként hamarosan megáll a kamatcsökkentésekkel, ha elérik az 1,5 százalékos szintet. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a devizahitelek forintosításának köszönhetően meredeken esett az ország devizaadóssága, szerinte ezzel a piaci szereplők többsége nem számol. Magyarországnak e mellett vaskos folyó fizetési mérlegtöbblete van, s az infláció is jóval alacsonyabb az említett feltörekvő piaci országokkal összehasonlítva. Ráadásul a magyar fizetési mérlegnek kifejezetten jót tesz az alacsony olajár, csak ez a tényező mintegy 2 milliárd eurót javít azon számításaink szerint.

Suppan az év végére valamivel 300 forint alatti euró árfolyamot tart valószínűnek, azonban felhívta a figyelmet, rövid távon bármi megtörténhet. Ha Görögországnak nem sikerülne megállapodnia hitelezőivel a hét végéig, az könnyen olyan kockázatkerülési hullámot indíthat el a nemzetközi tőkepiacokon, ami további nyomás alá helyezhetné a forint árfolyamát.

euró/forint napos
Kép: www.markers.hu

Technikailag elég kritikus szinten toporog napok óta a euró/forint keresztárfolyam. Az évek óta az erősebb támaszszintekről felfelé elpattanó keresztárfolyam márciusban hosszú idő után először elvileg erős trendfordító jelzést adott, amikor a tavaly novemberi mélypontot szignifikánsan áttörte lefelé, s ezzel párhuzamosan a 2008 óta kialakult hosszútávú emelkedő trendvonalát is letörte. Az erősödés a március 10-i csúcsról indult a grafikonon, amely elvileg fontos szintet jelöl a grafikonon, így technikailag kedvezőtlen lenne a forint számára, ha jelentősen az aznap elért 309,4-es szint fölé emelkedne a keresztárfolyam.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!