A hatósági intézkedésre azért került sor, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatai megállapították: a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet elveszítette tőkéjét, sőt szavatoló tőkéje negatívvá vált. Ez nem teszi lehetővé a biztonságos működést a takarékszövetkezet ügyfelei és partnerei számára, és súlyosan sérti a hitelintézeti törvény előírásait is.

A tőkehelyzet helyreállítására sem a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet további belső tőkeképződése, sem külső tulajdonosi vagy intézményvédelmi alap révén történő tőkeemelés révén nincs reális lehetőség, vagyis a takarékszövetkezet helyzete nem rendezhető rövid vagy hosszú távon. Az intézmény ráadásul több hónapja kifeszített likviditási helyzetben van, azaz fennállt a veszélye annak, hogy már rövid időn belül sem képes eleget tenni fizetési kötelezettségeinek.

A PSZÁF az elmúlt másfél évben több alkalommal a helyszínen vizsgálta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetet, illetve rendkívüli adatok és tájékoztatók folyamatos bekérésével kapott információt az intézmény helyzetéről. A pénzügyi problémák erősödésekor a PSZÁF azonnal intézkedéseket írt elő az intézménynek, s amíg esély volt rá, lehetőséget adott számára a tőkehelyzet rendezésére. A további tőkeromlás miatt azonban csak az engedély visszavonása maradt egyetlen megfelelő eszközként a helyzet rendezésére.

A mintegy 17 ezer betétessel rendelkezik, mérlegfőösszeg szerint piaci részesedése ugyanakkor a hitelintézeti szektorban nem éri el a két ezreléket sem.

 

A TÉSZ hallgat...

A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet a kisebbik takarékszövetkezeti integráció, a Takarékszövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségének (TÉSZ) tagszervezete. A TÉSZ tagjai létrehoztak egy saját intézményvédelmi alapot, a Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alap (TAKIVA), ennek az alapnak lenne feladata a rendkívüli helyzetekben a takarékszövetkezet helyet helyt álljon. A Napi Gazdaság kereste a TÉSZ illetékeseit, a szervezet főtitkára, Terts András az elnökhöz, Kiss Menyhértnéhez irányított, az Alsónémedi és Vidéke Takarékszövetkezet elnöki posztját is betöltő vezetőről a takarékszövetkezetnél azt közölték, hogy egész nap nem lesz elérhető. Újbóli hívásunknál pedig már a TÉSZ főtitkára sem volt elérhető.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!