Az IEA ma napvilágot látott jelentése szerint  a görög válság és a kínai tőzsde zuhanása is szerepet játszott abban, hogy az olaj árfolyama július elejére három hónapos mélypontjára zuhant, de nem segített benne a még mindig erősödő kínálati oldal sem. Annak ellenére, hogy egy év alatt drasztikusan zuhant a kőolaj árfolyama, az IEA arra számít, hogy jövőre lassulhat az olaj iránti kereslet növekedése. Idén napi 1,4 millió hordóval növekszik majd a napi globális kőolajkereslet, ez az ütem jövőre napi 1,2 millió hordóra lassulhat.

A keresleti és kínálati viszonyok közötti új egyensúlyi helyzet kialakulása, amely a 60 százalékos áreséssel vette kezdetét, még tart - írja a jelentés. A mostani fejlemények arra engednek következtetni, hogy ez a folyamat még 2016-ban is bőven eltarthat, erre utalnak a negyedéves keresleti és kínálati adatok is.

Májusban és júniusban voltak ugyan arra utaló jelek, hogy a kínálati oldalon jelentkező felesleget felszívja a piac. Az Egyesült Államokban, hol a kitermelési költségek magasabbak, mint a Közel-Keleten, számos kút termelését leállították.

WTI olaj árfolyama
Kép: Alfatrader

Az IEA szerit ha bekövetkezne a Grexit, akkor az csökkentetné a görög olajipari finomított termékek iránti keresletet, s az eurózónában is valószínűbbé válna a lassulás, ami szintén kedvezőtlenül hatna a keresleti oldalra.

Véget ér a finomítók aranykora

A jelentés másik fontos megállapítása, hogy az IEA szerint véget érhet az a hónapok óta tartó helyzet, amely "mini aranykort" eredményezett a finomítók számára. Az elmúlt fél évben ugyanis az alacsony olajárak párosulva a viszonylag magas késztermékárakkal azt eredményezték, rendkívül profitabilissá váltak a finomítók, s ez ellensúlyozta az olajcégek kitermelési üzletágban bekövetkezett nyereségcsökkenését.

A Reuters számításai szerint az olyan cégek, mint a BP, a Royal Dutch Shell, a Mobil, a Total és az Eni a tavalyi első félévben profitjuk 18 százalékát szerezték átlagosan a finomítási üzletágból, ez az arány az idei első félévre 60 százalékosra ugrott.

Az "aranykor" végét az IEA szerint az jelentheti, hogy idén és jövőre új finomítói kapacitások lépnek a piacra, a jelenlegieknél korszerűbbek. 2015-ben és 2016-ban a belépő új finomítói kapacitások jóval nagyobbak annál, mint ami szükséges lenne, s ez a globális kihasználtsági arányt csökkenteni fogja, s megkérdőjelezi a jelenleg szokatlanul magas finomítói marzsok fenntarthatóságát.

Ezen kapacitások döntő többsége az Egyesült Államokban lép üzembe, ahol több finomító átalakítása is zajlott, hogy fel tudják dolgozni az olajpala-kitermelésből származó nyersanyagokat, de Kínában és a Közel-Keleten is lesznek új finomítók. Az IEA szerint a globális finomítói kapacitás idén és jövőre napi 1,1 millió hordóval nőhet. Az ügynökség szakértői elismerik, hogy Európában és Ázsiában lesznek finomítóbezárások is, azonban szerintük ez nem ellensúlyozza majd a belépő pluszkapacitásokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!