Az Egyesült Államok már régen túl van jóléte és világra gyakorolt befolyásának csúcsán, ez ugyanis az 1950-es, 1960-as években volt - mondta Marc Faber neves befektető Ausztráliában tartott előadásán. A 70-es évektől kezdve az amerikai gazdaság ördögi körbe került, amelyet eszközár buborékok, azok kidurranása és növekvő adósság jellemeznek. Vannak olyan, magukat közgazdásznak nevező emberek, akik azt bizonygatják, az adósság nem számít, a valóság azonban egészen más -fejtegette szokásos világvége hangulatot árasztó előadásában Faber a zerohedge tudósítása szerint.

Krónikus fogyasztók

Azonban a vezető jegybankok által alkalmazott elképesztően laza monetáris politika alapvetően hibás, ennek alkalmazásában már hosszú ideje a Fed viszi a prímet. A 70-es évek óta nem történik más, minthogy a Fed egy csomó dollárt nyomtat, ráönti a gazdaságra. Az olcsó pénz és a hitel hatására az árak megindulnak felfelé, persze nem minden eszköz esetében egyenletes tempóban. Ez oda vezet, hogy egyes eszközök ára irracionális magasságokba emelkedik, majd a lufi kidurran.

A buborék kidurranása olyan károkat okoz ekkor a Fed szerint, amit nem lehet másként kezelni, csak újabb dollárnyomtatással. Faber meglátása szerint az elmúlt 40 évben a Fed minden problémát újabb pénznyomtatással próbált orvosolni, s ezzel csak növelte a problémákat.

Bernanke elnöksége alatt ez a tendencia csak folytatódott. Faber nem kímélte a volt Fed elnököt. Egyszerűen katasztrofális volt, amit csinált - mondta. Nem csak egyszerűen nem vette észre a subprime hitelválság kialakulását, de aktívan részt is vállalat benne még az előző Fed elnök, Greenspan közeli munkatársaként. Együtt sikeresen felfújták a történelem legnagyobb ingatlanpiaci lufiját.

Az egész buborék-ciklus szívében az amerikai gazdaság krónikus fogyasztás függése áll. A múlt század arról szólt az Egyesült Államokban, hogy a politikai döntéshozók folyamatosan fogyasztásra bátorították a társadalom minden rétegét - beleértve a kormányzatot is - s a megtakarításokat pedig elhanyagolták. Azonban a fogyasztás nem kreál erős gazdaságot, a gazdagság nem a fogyasztásból jön, hanem a tőkeberuházásokból . S a legnagyobb gond az Egyesült Államokkal az, hogy míg az adósság növekedett, a beruházások nagysága ezzel nem tartott lépést, sőt, arányait tekintve már régóta csökken.

Az okos hitelfelvevők

Ha már a növekvő adósságról beszélünk távlati perspektívában, az sem mindegy, hogy mire költjük a hitelt - hívta fel a figyelmet. Szerinte a Japán, Dél-Korea és Tajvan a felvett hiteleit arra használta fel, hogy gyárakat, üzemeket építsenek, amelyek később vagyont termeltek. Az Egyesült Államok azonban csak a fogyasztás növelésére használja ezt. De hogy lesz ebből jövőbeni bevétel?

A világ eközben Faber szerint alaposan megváltozott, s a hatalmi egyensúly egyre inkább a feltörekvő országok irányába billen. Szerinte a Kínai gazdaságnak most már nagyobb befolyása van a világ egészére, mint az amerikainak. Míg minden szakértő azon rágja a körmét, vajon az amerikai gazdaság képes lesz-e a növekedésre, addig sokkal fontosabb, mi történik Kínában.

Az elmúlt évtizedek hatalmas Kínai növekedése oda vezetett, hogy a kínai gazdaság hatalmas nyersanyag importőrré vált. A feltörekvő országokból importált nyersanyagokat Kínában dolgozzák fel, majd azokat exportálják vissza feldolgozott formában a feltörekvő országokba. Mára ez oda vezetett, hogy a feltörekvő gazdaságokba irányuló kínai export értéke nagyobb, mint az Egyesült Államok vagy Európa felé. Az rendszerben a világgazdaság érverése egyszerűen elkerüli a fejlett gazdaságokat.

Faber szerint ennek ellenére nem ez most a kedvező alkalom Kínában befektetni. A körülmények szerint most rosszabbak, mint a legtöbb ember feltételezi, s ráadásul a geopolitikai helyzet is aggodalomra ad okot, s ezt sokan figyelmen kívül hagyják. Faber leginkább a közel-kelet jövője miatt aggódott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!