Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A befektetők abban bíztak, hogy a republikánus többségű kongresszus összefogva a szintén republikánus Donald Trump elnökkel csökkenteni fogja az adókat, növeli az infrastrukturális beruházásokat és egyszerűsíti a gazdasági szabályozást. Trump januári hivatalba lépése óta azonban fokozatosan halványulnak ezek a remények - kezdi háttércikkét a Financial Times.

A devizapiac világos üzenet küld: az elnök megválasztását követő erősödés után a dollár idén határozottan gyengül. A kisebb hazai vállalatok részvény-áremelkedésének - amelynek hátterében az állt, hogy a remélt vállalati adócsökkentésnek és erősebb gazdaságnak ezek lesznek a legnagyobb nyertesei - annyi.

Sötét árnyék

Még nagyobb baj azonban, hogy Trump hét hónapos megosztó elnöksége nyomán immáron megjelentek a pénzpiacokon egy nagy korrekció figyelmeztető jelei. Az árak olyanoknak tűnnek, mint egy kinyújtott gumi, bármelyik pillanatban összeugorhatnak - véli James Norman, a QS Investors befektetési társaság elnöke. Ennél a cégnél már átviszik az ügyfelek pénzét a magas osztalékot ígérő, stabilabb árú papírokba, hogy védelmet nyújtsanak nekik egy váratlan áreséssel szemben.

A közelgő viharfelhőket látja a Fed is, amelynek júliusi jegyzőkönyvéből kiderül, hogy a jegybank döntéshozói szerint az elszállt árak sérülékennyé tették a piacokat. A Bank of America Merrill Lynch körkérdésére válaszoló alapkezelő menedzserek szerint az értékpapírok 1998 óta nem látott mértékben túlértékeltek. A vártnál jobb második negyedéves profitról és árbevételről beszámoló cégek árfolyama nem ugrott meg úgy, ahogy szokott.

Előre idegesek

Számos olyan probléma közeledik, például az amerikai kormány hitelfelvételi limitjének megemelése, amelyek megoldása vezetői készségeket igényel - figyelmeztet Norman arra utalva, hogy éles vitát szokott kavarni az elnök, egyben a kormány feje és a kongresszus között a deficitplafon növelése. Az üzlet érhetően nem szereti ha káosz uralkodik a közigazgatásban.

Márpedig mást sem hallanak a Fehér Házból, mint ami erre utal. Lenyomta az árfolyamokat az USA és Észak-Korea közti kardcsörtetés, a fehér felsőbbrendűséget hirdető mozgalmak egyértelmű elítélésének elmaradása, az elnök közvetlen munkatársainak egymás követő lemondása vagy elbocsátása.

Valami közeledik

Az egyetlen dolog, aminek a valószínűsége az elmúlt időszakban határozottan nőtt, az a recesszió - fejtegeti Kathleen Gaffney, az Eaton Vance tőketársaság portfóliómenedzsere. Ezt kiválthatja a tőzsdei árak túlfeszítése vagy az infláció váratlan megugrása. A szakértő szerint már nem a zajos politika, hanem egyéb tényezők, elsősorban a világgazdaság növekedése és a gyenge dollár tolják felfelé a piaci árakat.

Sok befektető már csak abban bízik, hogy a bő egy év múlva esedékes időközi kongresszusi választások mégis cselekvésere késztetik a politikusokat. Ha nem tudnak felmutatni egy érzékelhető hatású gazdaságélénkítő programot, akkor nem lesz mivel elszámolniuk a választóknak, akiktől további bizalmat kérnek. Ez adhat némi lendületet az adóreform, a szabályozási reform és az infrastruktúra-fejlesztés ügyének.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!