Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Világ értékpapírpiacaira visszatért borús hangulat. Az amerikai tőzsdék majdnem két éve nem látott mélységbe süllyedtek, miután az olaj ára kitartóan folytatja másfél éve megkezdett szánkázását. A viszonylag gyenge vállalati eredmények is fokozták a negatív hangulatot, amelyet egyes valuták nagyon megszenvednek - derül ki a Bloomberg összefoglalójából.

Az USA gazdaságának fokozatos lassulása, az energiaárak már-már szédítő hanyatlása, a Kínával kapcsolatos bizonytalanság mind szerepet játszanak a rossz hangulatban - fejtegeti Steven Schwarzman, a Blackstone Group LP tőketársaság vezérigazgatója. Mindennek a tetejébe a piac attól tart, hogy a Fed tovább emelheti alapkamatát, amivel még jobban lefékezné az amerikai gazdaságot.

A befektetők a kínai gazdaság durva lefékeződésétől, az olajárzuhanástól és az erős dollártól tartanak - csatlakozott hozzá Phil Orlando, a Federated Investors Inc. befektetési cég értékpapír-piaci részlegének vezetője. Az USA-ban megfigyelhető fejlemények szerinte nem játszanak szerepet a tőzsdék hanyatlásában.

Mínuszok mindenfelé

Az MSCI All-Country World Index kétszázalékos mínuszban kezdte a New York-i kereskedést szerdán. Tavaly májusi rekordjához képest már 19 százalékkal esett, ami azt jelenti, hogy a világ részvényei több mint 15 ezer milliárd dollárt veszítettek értékükből. A New York-i S&P-500 index 1,1 százalékkal csökkent, amivel 2014 áprilisa óta nem látott mélységet járt meg.

Az IBM technológiai óriás majdnem nyolc, a Shell olajmulti 5,5, a BHP Billiton bányavállalat közel hét százalékkal csúszott vissza.

Az feltörekvő piacokat mérő MSCI Emeerging Markets Index 2,7 százalékkal esett, 2009 májusa óta a legalacsonyabb értékét elérve ezzel. A kínai Shanghai Composite Index és az orosz Micex Index 1-1 százalékkal csökkent. A szaúd-arábiai vezető tőzsdemutató 5, a dubaji 4,6, az egyiptomi 5,3 százalékkal hanyatlott.

Még több mínusz

Az orosz deviza több mint három százalékkal, 81 rubel/dollárra gyengült, ami rekord, a mexikói peso 18,4775-tel döntötte meg korábbi csúcsát. A szaúd-arábiai hatóságok betiltották a nemzeti valuta elleni spekulációt. A hongkongi dollár közel került ahhoz, hogy megszűnjön 32 éve érvényben lévő rögzített dollárárfolyama.

Sokkal mélyebb és hosszabb mínusz

Eközben a világgazdaság irányítóinak krémjét felvonultató davosi fórumot eluralta az olajár zuhanásának témája. A cégvezetők és a szakértők immáron nem arról beszélnek, hogy az alacsony ár még lejjebb mehet és tovább maradhat mélypontján, hanem arról, hogy sokkal lejjebb mehet és sokkal tovább maradhat ott.

Eközben többen már attól tartanak, hogy az jövedelmek erodálódása nyomán elmaradó beruházások, feltárások miatt néhány év múlva durva drágulás jöhet. Addig is az optimistábbak az idei év végére csak 50 dollár/hordós árfolyamot jósolnak, ami kevesebb mint fele lenne a 18 hónappal a 2014. közepi árnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!