Hosszú évek gyatra teljesítményét követően jövőre magukra találhatnak a feltörekvő országok gazdaságai, s velük együtt a feltörekvő piaci eszközök is - írják a Goldman Sachs elemzői a Bloomberg tudósítása szerint.

A befektetési bank szakértői arra számítanak, hogy a növekedés gyorsulni fog ezekben az országokban, s az elmúlt időszakban sokat gyengült devizák hozzásegítik majd ezeket az országokat, hogy megküzdjenek a kialakult egyensúlytalanságokkal. 2016 lehet az éve annak, hogy a feltörekvő piaci eszközök stabil támaszt találjanak, ahonnan el tudnak majd rugaszkodni. Így azok jövőre az elmúlt évekénél kedvezőbb hozamot biztosíthatnak - igaz, a 2000-es évek elejének masszív növekedésre nem kell számítani.

MSCI EM Index
Kép: onvista.de

Az előrejelzéssel a Goldman szakértői csatlakoztak azok táborához, akik az elmúlt időszakban optimistábbakká váltak a feltörekvő piacok kilátásaira vonatkozóan, azután, hogy azok devizáinak árfolyama mélypontot ütött, s részvénypiacaik teljesítménye több, mint 50 százalékkal elmaradt fejlődő piaci társaikétól. A feltörekvő piacokra szakosodott Franklin Templeton szakértői nemrég annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az eladási hullám számos kedvező vételi lehetőséget nyújt, olyanokat, amelyekre évtizedek óta nem volt példa.

A Goldman elemzői szerint a feltörekvő gazdaságok átlagos GDP növekedési üteme 4,9 százalékra emelkedhet jövőre az idei 4,4 százalék után. Ez az első olyan év lenne 2010 óta, amikor ezen gazdaságok bővülési üteme gyorsulna. Bár ez az érték még mindig alacsonyabb a hosszútávú átlagnál, azonban a gyorsulás segíthet abban, hogy visszatérjen a befektetők bizalma a régió iránt. Jelenleg ugyanis meglehetősen széleskörű a pesszimizmus azokkal kapcsolatban.

A Bank of America Merrill Lynch alapkezelői felmérése szerint ugyan októberhez képest némileg enyhült, azonban még mindig elképesztően alacsony szinten van a feltörekvő piacok megítélése a befektetők körében. Nettó 15 százalékkal a második legnépszerűbb pozíció volt a szereplők körében az amerikai dollár felértékelődésére nyitott pozíciók után a feltörekvő piaci részvények shortolása.

Bár a Goldman elemzői szerint vannak olyan országok - Kolumbia, Dél-Afrika, Törökország és Malajzia - amelyeknek még komolyan meg kell küzdeniük fizetési mérlegük egyensúlytalanságaival, azonban mások, így Oroszország, Lengyelország és India helyzete elegendő javulást mutat ahhoz, hogy eszközeik felértékelődjenek. Eközben értékeltségi alapon a feltörekvő piaci devizák már egyáltalán nem tekinthetők drágának.

A legnagyobb kockázat, amely ezen országokat fenyegeti az elemzés szerint egy, a kínai jüan árfolyamában bekövetkező masszív leértékelődés lenne. A tovább erősödő dollár és a várakozásoktól elmaradó kínai gazdasági növekedés könnyen késztetheti a kínaiakat egy ilyen lépésre, s ennek elég kedvezőtlen tovagyűrűző hatásai lehetnének a feltörekvő piacokon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!