Pénteken csak Frankfutnak és Madridnak sikerült pluszos napot összehoznia. A DAX 0,2, míg az IBEX-35 0,4 százalékos nyereségben zárt. Ezzel szemben az FTSE-100 0,3, a CAC-40 0,2 a milánói FTSE MIB 0,1 százalékos veszteséget hozott össze a nap végére. A Stoxx Europe 600 indexe 0,3 százalékkal gyengült a hét utolsó kereskedési napján.

Az árfolyamcsökkenést az előző napi jelentős nyereségek szükségszerű korrekciójaként értékelték a piacon. Az ECB csütörtöki kamatcsökkentését és mennyiségi monetáris lazító intézkedések bejelentését követő első reakciókból származó árfolyamnyereséget fölözték le pénteken a piacon.

Az általános árfolyamcsökkenésen belül azonban voltak nyereségek is, erősödtek például az oroszországi üzletnek kitett vállalatok részvényei a kelet-ukrajnai fegyverszünet hírére. A Rosznyefty részvényeinek 20 százalékával rendelkező BP árfolyama például 2,6 százalékkal emelkedett. A forgalmának egyharmadát Oroszországban bonyolító finn Nokian Tyres, a nyereségének nagy részét Oroszországban kitermelő osztrák Raiffeisen Bank International, az orosz sörpiacon erős pozícióval rendelkező dán Carlsberg részvényei egy és két százalék között erősödtek.

Az S&P-500 újra 2000 pont felett

A kiábrándító amerikai foglalkoztatási adatok hatására a dollár kissé gyengült, az euró/dollár 1,2951 volt délután, ami az euró 0,05 százalékos erősödésének felel meg. Közép-európai idő szerint este fél nyolc utánra a kereskedés kezdetén tapasztalt, főleg a munkaerő-piaci adat miatti pesszimizmusukat levetkőzték és emelkedésnek indultak Az S&P-500 indexe visszatért a 2000 pont feletti szinthez, fél 8 után 0,3 százalékkal emelkedett. A Dow és a Nasdaq 0,2 százalékkal járt az előző napi záróértéke felett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!