Az előzetes adatok szerint a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,22 százalékkal 7259,50 pontra nőtt, míg a frankfurti DAX-index 0,02 százalékkal 13 376,50 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,22 százalékkal 5468,75 pontra esett.

A pán-európai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,07 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,03 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,28 százalékkal csökkent.

Az autóipar volt a nap vesztese. Az autóipari ágazat alindexe 1,31 százalékkal esett annak nyomán, hogy az Európai Bizottság szigorította az új személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek károsanyag-kibocsátási normáit szerdán előterjesztett javaslataiban.

Az amerikai adóreform körüli bizonytalanságok és a gyenge beszámolók nyomán csökkent a pénzügyi és banki részvények árfolyama. Például a Crédit Agricole francia nagybank több mint 3 százalékot veszített értékéből, mert csökkent a nyeresége a harmadik negyedévben.

A vártnál jobb eredményekkel előrukkoló vállalatok közül a Marks & Spencer brit kiskereskedelmi lánc 1,6 százalékkal, az Ahold Delhaize hollandiai székhelyű nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc 5,1 százalékkal, a francia Carrefour pedig 3,15 százalékkal drágult. A nap egyértelmű nyertese az Ubisoft számítógépes és videojátékokat kiadó és fejlesztő francia cég, amelynek árfolyama 9 százalékkal ugrott meg a piaci várakozásokat felülmúló árbevételének köszönhetően.

A New York-i részvénypiacok fő mutatói enyhe veszteségben álltak a nyugat-európai tőzsdék zárásakor: a Dow Jones ipari átlag 0,10 százalékos, az S&P 500-as 0,09 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,01 százalékos mínuszt mutatott.

Egy euróért 1,1591 dollárt adtak este fél hat után, napi szinten 0,03 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,87 százalékkal, 1287 dollárra, közel három heti csúcsra emelkedett, miközben a dollár gyengült azokra a várakozásokra, hogy késedelmet szenvedhet a régóta várt amerikai adóreform. A Washington Post című lap értesülései szerint a szenátus republikánus párti vezetői fontolgatják, hogy egy évvel elhalasztják az adócsökkentések életbe léptetését, ami viszont lehetővé teheti a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-nek, hogy ne siessen a kamatemelésekkel jövőre.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára enyhén csökkent, miután a Közel-Keleten növekvő feszültség ellensúlyozta az amerikai kereskedelmi olajtartalék váratlan emelkedésének, illetve az amerikai kitermelés növekedésének hatását. A legközelebbi, januári határidős jegyzésben a Brent 0,03 százalékos mínuszban, 63,67 dolláron, a decemberi szállítású WTI pedig 0,38 százalékos veszteségben, 56,98 dolláron forgott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!