A korábban Pannonplast néven a műanyagiparban működő PannErgy stratégiája jelentős változáson ment keresztül, a vállalat ma már kizárólag a geotermikus energiatermelésre koncentrál. A váltás lezárultát jelzi, hogy a PannErgy teljesen hátat fordítva a műanyagiparnak megválik a Pannunionban meglévő részesedésétől. "Ez az év fordulópont a PannErgy vállalat életében, miután a Pannunion értékesítéséből származó nagyjából 5,4 milliárd forintos bevételt is geotermikus beruházásokra fordítja" - véli a KBC Securities budapesti elemzője, Szentirmai Péter.

A PannErgy célja, hogy a kiváló magyar geotermikus adottságokra építve, versenyképes áron lássa el távhővel és kapcsoltan termelt villamos energiával a fogyasztókat. Szentirmai Péter szerint a PannErgy által előállított hőenergia fajlagosan olcsóbb a piacon működő szolgáltatók árainál, így a kereslettel nem lehet gond, ha beindul a fűtési szolgáltatás.

Az elemzés arra is rámutat, hogy az önkormányzatokkal kötött hosszú távú, többnyire 20 éves szerződések egyfelől stabilitást adnak az üzleti modellnek, másfelől pedig kiküszöbölik a háztartásokkal kapcsolatos üzleti kockázatokat. A PannErgy helyzete ráadásul azért is ígéretes, mert a geotermikus energia a gázfüggőség csökkentésének jegyében komoly politikai támogatást élvezhet a jövőben Magyarországon. A hazai geotermikus energiatermelésben viszont jóformán nincs verseny, a PannErgy az egyetlen nagy szereplője a szegmensnek. "A cég monopol helyzetét nem valószínű, hogy rövid vagy középtávon akármi fenyegetné, hiszen az iparágban meglehetősen magas a belépési korlát, beleértve a kutatásokra szánt időt, költséget és az önkormányzatokkal kialakítandó hosszú távú viszonyt is" - véli Szentirmai Péter.

Nagyratörő célok a menedzsment előtt

A társaság vezetése meglehetősen ambiciózus stratégiai célokat fogalmazott meg a közelmúltban, az"organikus" forgatókönyv 7, míg a "dinamikus" változat 10 új geotermikus projekt öt éven belüli megvalósításáról szól. A KBC Securities elemzője ennél azért visszafogottabb előrejelzésekkel számol, az alapszcenárióban öt új hőtermelő projektet valószínűsít, a technológiai kihívások jelentette kockázatok miatt pedig a modellben nem veszi figyelembe a villamos energiát is termelő projekteket.

Szentirmai Péter szerint az optimista forgatókönyvben sem lehet hét új projektnél többel számolni, az elemző úgy véli, a menedzsment dinamikus forgatókönyvéhez a társaságnak a meglévőkhöz képest újabb finanszírozási forrásokat kellene találnia. Nem mintha a PannErgynek nagyon szűkösek lennének a forrásai a növekedéshez, hiszen a Pannunion eladása mellett további, a lényegi tevékenységéhez szorosan nem kapcsolódó eszközök értékesítésével is bővítheti belső forrásait, és a társaság rendelkezésére áll az Európai Beruházási Bank (EIB) 110 millió eurós hitelkerete is.

Az elemző mindezek alapján az alapforgatókönyve szerint 960 forintos fair értéket állapított meg a társaság részvényeire, a számítás mögött pedig impresszív növekedés húzódik meg: Szentirmai Péter szerint a PannErgy 2017-ig megnégyszerezheti EBITDA-ját (amortizációval növelt üzemi eredmény). Az alapszcenáriót két szélső esettel is kiegészítette az elemző, a pesszimista változat - amelyben nem számol újabb sikeres fúrásokkal - 710 forintos értéket eredményez, míg a már említett optimista megközelítés alapján a társaság részvényeinek értéke elérheti az 1150 forintot is.


Ne feledjük, ez egy rizikós iparág

A kiváló piaci pozíció ellenére fontos kiemelni a PannErgy üzleti modelljében rejlő kockázatokat is. A geotermikus iparág jellegéből adódóan a korai fázisban a fúrások egyfelől komoly bizonytalanságot hordoznak magukban, másfelől viszont jelentős költségeket terhelnek a vállalatra. A Pannunion eladása ráadásul 48 százalékkal csökkenti a cég árbevételét, illetve 43 százalékkal az EBITDA-t, és az új projektek elindításával - az említett költségek miatt - a profitabilitás csak lassú ütemben javul majd az előttünk álló években. A fúrási szakasz lezárultával ugyanakkor a geotermikus projektek megtérülése figyelemreméltó szintre szökhet - mutat rá a KBC Securities elemzője, miért érdemes a cégnek felvállalnia ezeket a kockázatokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!