Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem sikerült a bravúr a forintnak, miután június elején masszív erősödésnek indult, az első komolyabb ellenállás megakasztotta a magyar deviza további felértékelődését az euróval szemben. A 300 forint feletti szintekről indult erősödő hullámban az árfolyam 285 forint közelébe jutott, itt találkozva egy középtávú emelkedő trenddel ismét felfelé indult el. A júniusi erősödéshez tartó mozgóátlagot, trendvonalat és csökkenő RSI trendet áttörte a kurzus, most az lehet a kérdés, hogy továbbjut-e a 291,5 forintos szinten, ha igen, akkor egy kialakuló duplaalj szerű alakzat célárát tekintve könnyen ismét a 200 napos mozgóátlag közelébe repítheti a kurzust.

euró/forint
Kép: A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.


Hosszabb távon a kép nem változott, egyelőre sávozás szerű mozgást látunk az euró/forint keresztárfolyamban, s arra utaló jel, hogy a sávozásból inkább felfelé fog kimozdulni az árfolyam az lehet, hogy a hosszabb távú emelkedő trend még mindig érvényben van az árfolyamban, illetve az, hogy a június eleji 307 forintos látogatással ismét legitim magasabb csúcsot csinált az árfolyam. A kép akkor válna kedvezővé, ha 280 forint alatti zárásokat tapasztalnánk.

 

euró/forint
Kép: A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.


Az órás charton mindenesetre úgy tűnik, egy elég tisztességes bázist épített a kurzus az emelkedéshez.

Jöhetnek meglepetések a nyáron

Úgy tűnhet, az IMF jövő keddi budapesti látogatása után uborkaszezon veszi kezdetét a forintpiacon, mivel a nemzetközi hitelezők most csak tájékozódni jönnek, érdemi tárgyalások majd az ősszel indulnak be. Emellett az országgyűlés is nyári szabadságra megy, vagyis hazai hír nem fogja megmozgatni a piacot. A lapunknak nyilatkozó elemzők ugyanakkor korántsem biztosak abban, hogy a nyáron már nem kell izgulni, mivel külföldi és hazai események is okozhatnak még meglepetést az egyébként alacsonyabb likviditás mellett működő piacokon. A piaci szereplők gördülékeny IMF-tárgyalásra számítanak, ennek köszönhető, hogy a forint inkább "túlárazott", a jelenlegi szinteket a nemzetközi mozgások nem indokolják − mondta el lapunknak Pálffy Gergely, a Buda-Cash brókerház devizaelemzője.

Elsősorban az euró/dollár kétéves mélypontja indokolna drágább eurót idehaza, a közös fizetőeszköz süllyedésével párhuzamosan jellemzően a régiós devizák is lejjebb kerülnek, ráadásul ebben a bolyban a forint tipikusan nagyobb kilengéseket szokott mutatni (a zlotyval, illetve a koronával szemben június vége óta három százalékot gyengült). A mostani euró/dollár mellett inkább egy 7-8 forinttal drágább euró lenne indokolt − Pálffy szerint, aki ezért úgy véli, hogy a piac nem vesz figyelembe olyan kockázatokat, mint ami a költségvetés bevételi oldalán mutatkozik. Közel sem biztos, hogy valóban gördülékeny lesz a tárgyalás, az ECB részéről elképzelhető egy hevesebb reakció a tranzakciós illeték jegybankra történő kivetése miatt, amire Pálffy szerint berezonálhat a hazai deviza árfolyama. Ma még nehéz megjósolni, mi történik a tárgyalóasztalnál, de a mostani euró/forint nem egy tartós állapotot tükröz vissza, inkább 295 forint körüli értéket vár a nyár későbbi részére Pálffy.

Játékban az MNB is

Más fontos hazai esemény is nyomhatja az árfolyamot, mégpedig az MNB következő kamatmeghatározó ülése. A monetáris tanács négy új tagja közül most ketten nyilatkozták a Bloomberg hírügynökségnek, hogy akár már júliusban támogatnának egy kamatvágást, a harmadik új tag pedig korábban is erre szavazott. Pálffy szerint most még nem lesz kamatvágás, de megmozgathatja a piacot, ha az új tagok közül többen is ezt nyíltan támogatnák, ami fokozhatja a lazítással kapcsolatos várakozásokat. A vágást azért is elkezdheti beárazni a piac, mert az ECB legutóbbi kamatvágása óta nőtt a kamatarbitrázs lehetősége az euró−forintban, ami erősíti a carry-trade hatást. Ráadásul közben javul Magyarország kockázati megítélése, amit a CDS- felárunk süllyedése tükröz vissza, vagyis valóban kinyílik a tér a kamatvágásra.

Kérdéses, mit lép a negyedik új MT-tag, bár az tudható, hogy az új kinevezettek általában együtt mozognak − mondta el Árokszállási Zoltán, az Erste makroelemzője. Szerinte sem lesz most még kamatvágás, hiszen az új tagok is jelezték, hogy egy 10 forint körüli gyengülés most nem tenne jót az országnak, de az is látszik, hogy egyre jobban viszket a tenyerük, hogy vágjanak. Inkább az uborkaszezonnak látja az esélyét Árokszállási, aki szerint a piac most türelmet ad a tárgyalásokhoz, ezért a nézeteltérések is inkább majd csak ősszel jelentkeznek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!