A harcok váratlan kiterjedése Kelet-Ukrajnában az elmúlt napokban elhalványította a befektetők reménykedését abban, hogy az ukrán válság viszonylag gyorsan lecsendesedhet. Az orosz és az ukrán államfő hét eleji találkozója előtt még úgy tűnt, hogy van esély a feszültség enyhülésére, ám ez gyorsan elillant, aminek súlyos további következményei lehetnek - állítja Alex Kantarovich, a JP Morgan elemzője.

A szakértő szerint a befektetők most azt találgatják, hogy az USA és az EU milyen választ ad arra, hogy Oroszország egyre nyilvánvalóbban beavatkozik az ukrán hadsereg és a Moszkva-barát szeparatista csapatok között dúló harcba. A helyzet romlása nyomán valószínűbbé vált a legkedvezőtlenebb forgatókönyv megvalósulása. Eszerint elképzelhető, hogy egy a Lehman Brothers 2008. szeptemberi bedőlését követő válsághoz hasonló piaci összeomlás következik be a világ tőzsdéin.

Látványos krach

A sokk ugyan hasonló lenne az akkorihoz, ám a két helyzet között lényeges különbségek is vannak. Az olajár, amely akkor összeomlott, most tartja magát, továbbá a krachot követő gazdasági hanyatlás nem lenne olyan meredek, mint hat évvel ezelőtt. Az amerikai-európai szankciók és az orosz ellenlépések azonban olyan kockázatot okoznak a befektetőknek, amelynek teljes nagyságát most még nem lehet felmérni.

Ha a Lehman-csőd utáni szintre esnének a részvényárfolyamok, az azt jelentené, hogy az indexek elvesztenék jelenlegi értékük felét. A vállalati részvények P/E mutatója (árfolyam/egy részvényre jutó nyereség) nagyjából 40 százalékkal roggyanna meg.

Megfontolt hátrálás

Miután a konfliktus hullámzása nyomán korábban többször megijedtek a befektetők, most már valószínűleg letettek arról, hogy a helyzet gyorsan megoldódhat. Ehelyett inkább arra számíthatnak, hogy a feszültség erősödni fog, mielőtt enyhülne. Ezért a JP Morgan azt ajánlja a befektetőknek, hogy vegyék vissza oroszországi pozícióikat, ám eközben tegyenek különbséget a gazdasági szektorok és a vállalatok között.

A pénzügyi intézményeket nagyon nagy veszély fenyegeti. Végigvághatnak rajtuk a szankciók is és nagyon megszenvedhetik az orosz makrogazdasági helyzet romlását is. Kerülendők a kereskedelmi háborúnak leginkább kiszolgáltatott vállalatok is. Legjobbnak az olyan cégek papírjai látszanak, amelyek exportőrök - ezért hasznát látják a rubel gyengülésének -, de nincsenek túl erős politikai kapcsolataik - amelyek miatt könnyen az EU-USA szankciók áldozatává válhatnának.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!