A BÉT forgalma 2015-ben nőtt, az előző évi 7,6 milliárdos napi átlag forgalommal szemben elérte a 9 milliárd forintot. Az intézmény bevételei és kiadásai egyaránt 2,6 százalékkal emelkedtek, az EBITDA 863 millió, az adózott eredmény 501 millió forintra rúgott. Ez utóbbi mintegy húszmillió forinttal maradt el az előző évitől.

A napirenden ugyan - a korábbi évektől eltérően - nem szerepelt az idei üzleti terv, de részvényesi kérdésre Végh Richárd vezérigazgató részletes tájékoztatást adott. Ebből kiderült, hogy a BÉT a megnövekedett feladatok miatt idén 200-300 millió forint közötti veszteségre számít. Ugyanakkor az első negyedév nyereséges volt, így megvan az esély a tervezettnél jobb számok elérésére.

A tőzsde idei céljai túlmutatnak a nyereségességen, a fókuszban az egész tőkepiac fejlesztése, új cégek parkettre csábítása, a külföldi és hazai befektetők érdeklődésének felkeltése állnak.

A vezérigazgató elmondta, hogy a költségek idei növekedése mögött a tanácsadói díjak, az új szervezeti egységek létszámigénye és az emelkedő marketing költségek állnak. A BÉT a kibocsátások akvirálására és a nemzetközi kapcsolatok erősítésére új igazgatóságokat hozott létre, több potenciális kibocsátókat folytat jelenleg is tárgyalásokat.

(A szerző rendelkezik BÉT-részvénnyel.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!