A kedvezőtlen külső környezet ellenére 215 millió forintos EBITDA-t  termelt a szeptember 30-ig tartó első háromnegyed évben az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett, feltörekvő energetikai csoport árbevétele pedig 3,438 milliárd forint volt ugyanebben az időszakban. Mindkét adat ugyan csökkenést mutat a referencia-időszakhoz képest, ám a pozitív EBITDA egyértelműen jelzi: az alaptevékenység nyereséges, a csoport fundamentumai biztosak. A számok is mutatják: az Alteo képes volt rugalmasan reagálni a romló külső feltételekre: a szabályozási környezet negatív irányú változására, illetve a gyengülő forintra" - kommentálta ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója a jelentés adatait.

Erősödött az Alteo megújulóportfóliója is, amely immáron a csoport EBITDA-jának a kétharmadát adja. Különösen eredményesek a depóniagázas erőműveink, amelyek magas rendelkezésre állás és stabil nyereségesség mellett üzemelnek - mondta Chikán. A csoport - részben a sikeres kötvénykibocsátásra támaszkodva - további növekedést tervez: a következő fél évben - amennyiben az üzleti folyamatok megfelelően haladnak - újabb akvizíciókra kerülhet sor a megújulószektorban. Elsősorban időjárásfüggő, ezen belül is szél- és naperőműveket szeretnénk vásárolni - Magyarországon és külföldön egyaránt - tette hozzá Chikán. A projektakvizíciók egy része kifejezetten előrehaladott fázisban van.

Sikeresnek értékeli a cég az elmúlt kilenc hónapot a csoport kogenerációs portfóliója számára is. A szabályozási környezet ugyan jelentős mértékben romlott - a győri fűtőerőmű 2010. december 31-ével teljesen kikerült a kötelező átvételi (KÁT) rendszerből, a soproni pedig 2011. július 1-jével, ráadásul már a megelőző fél évben is a korábbinál 15 százalékkal alacsonyabb tarifa mellett vették át a megtermelt villamos energiáját -, ám az Alteo azonnal reagált, így jelentősen sikerült mérsékelni a negatív hatásokat,. Az erőművekben a többi között átszervezték a termelést - a korábbi zsinóráram helyett a piacon értékesebb csúcstermékeket termelnek -, valamint korszerűsítő, hatékonyságjavító beruházásokat hajtottak végre - Sopronban például 250 millló forint értékben. Győrben a termelőkapacitás is bővül - három új gázmotor érkezik összesen mintegy 500 millió forint értékben. "A beruházás jelentősen növeli az erőmű értékét, hiszen ezentúl önálló ügyleteket is köthet a villamosenergia-piacon - jelezte Chikán.

A nettó eredménysoron 136 millió forintos veszteséget termelt a cég. A veszteségek magyarázata, hogy a közvetlen költségeket ugyan dinamikusan mérsékelte a csoport, ám a visszafogás üteme így is 3 százalékponttal elmaradt az árbevétel visszaesésének a mértékétől. Az árbevétel-csökkenés ráadásul kizárólag a kogenerációs portfólióból fakad. Ez nagy mértékben a szabályozási környezet fentebb említett kedvezőtlen változásaiból ered, továbbá részben időjárásfüggő okok (a 2010-2011-es fűtési szezon jóval enyhébb volt, mint a 2009-2010-es), részben a konszolidációs torzítás (a győri villamosenergia-termelés árbevétele az idén már csoporton belülinek számít, ezért a konszolidált számokban nem jelenik meg) miatt lett kisebb a forgalom. Ugyancsak a kogenerációs portfólióban jelentkezett, hogy  a költségcsökkentési intézkedések eredményességét jelentős mértékben gyengítette a devizás gázköltségekre gyakorolt negatív árfolyamhatás. Mindeközben a pénzügyi ráfordítások is növekedtek, igaz, elsősorban a fűtőerőművek akvizíciós hiteleihez kapcsolódó kamatráfordítás, illetve a devizás hitelek fordulónapi átértékeléséből fakadó nem realizált árfolyamveszteség következtében, ami nem jár tényleges pénzkiáramlással.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!