BUX
38701

Vígan szórják az államok a nyakunkba a részvényeket

Nem tétlenkednek az európai kormányok, kihasználva a részvénypiac jó hangulatát elképesztő tempóban öntik a tőzsdére a válság során metgvett banki részvényeket.

Lovas-Romváry András, 2017. szeptember 25. hétfő, 14:05

Számos európai kormány az idén kihasználta a jó tőzsdei hangulatot, s folyamatosan adják el a válság során megvásárolt banki részvényeiket - írja összefoglalójában a Financial Times (FT). A lap összesítése szerint a tőzsdén jegyzett cégek részvényeiből eddig 137,5 milliárd dollárnyi friss papír került a piacra, s ez meghaladja a tavalyi egész éves eladások értékét.

A lap emlékeztet, hogy a holland állam idén értékesített egy jelentős mennyiséget az ABN Amro-ban meglévő részvényeiből, a belga kormány BNP Paribas részesdését dobta a piacra, Írország pedig az Allied Irish Bankban lévő pakkjától szabadult meg. Eközben Spanyolország is arra készül, hogy eladja Bankiában meglévő részedését, ennek időpontját valamikor a nyár végét követő időszakra tették.

Nem csak az állami tulajdonosoktól érkezett viszont jelentős mennyiségű bankrészvény a piacra. Maguk az európai bankok sem tétlenkedtek a tőkeemelések terén. Idén már túl vagyunk az olasz Unicredit, a spanyol Banco Santander és a német Deutsche Bank több milliárd eurós kibocsátásán is.

Ráadásul az év hátralévő részében a bankrészvények eladásának további emelkedésével számolnak az Olivetree elemzői. Szerintük most, hogy sem jelentős politikai esemény, sem komoly piacmozgató makrogazdasági hír sem várható a következő hathetes időszakban, aktivizálhatják magukat az eladásra váró részvénycsomagok tulajdonosai. Ilyen például a francia állam Orange távközlési szolgáltatóban meglévő részesedése. A franciák egyébként már túl vannak egy nagyobb eladáson, 10 milliárdos állami eszközeladási programjukon belül értékesítették az Engie nevű gázszolgáltatóban meglévő részesedésüket.