Eltérően kezelik a technikai elemzők a nagy árfolyammozgásokat okozó társasági eseményeket egy-egy részvény grafikonján. A klasszikus iskola szerint, amely abban az időszakban alakult ki, amikor a technikai elemzők még szabad kézzel rajzolták a grafikonokat egyértelmű volt az utasítás, az osztalék szelvény levágása, a bónuszrészvények kiosztása utáni napon vagy az esemény előtti grafikont, vagy az utána következőt illik eltolni a szelvényvágás, vagy a társasági esemény okozta változásnak megfelelő mértékben, s onnan folytatni az események követését. A számítógépes grafikonrajzolók egy része megteszi ezt, más részük nem, s ilyenkor illik figyelemmel lenni az eseményre a hosszabb távú grafikonok elemzésekor.

A Magyar Telekom árfolyama - lévén, hogy évek óta az árfolyamhoz képest viszonylag magas osztalékot fizet - különösen érzékeny a szelvényvágások okozta kilengésekre. A napokban mélypontra zuhaó árfolyam erős támaszhoz érkezett első ránézésre a napokban a 2009-es mélypont érintésével.


Azonban az elmúlt évek osztalékfizetéseivel korrigált grafikon alapján akár még lehet tere az árfolyamnak lefelé, amíg valóban eléri a 2009-es mélypontot.

Így aki grafikonok alapján kereskedik, annak illik számolnia a társasági események által okozott anomáliákkal is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!