A határidős jegyzések alapján a londoni FTSE-100 index 35 ponttal, a frankfurti DAX index 46 ponttal, a párizsi CAC-40 29 ponttal kezd lejjebb.

Az európai tőzsdeindexek többsége gyengült pénteken. A nap legnagyobb vesztesei az autóipari és banki részvények voltak. A banki részvények mutatója 0,8 százalékkal, az autóipari részvényeké 0,9 százalékkal gyengült. A pán-európai indexek közül az Euro Stoxx 600 index 0,3 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 0,3 százalékkal, az EuroStoxx50 0,5 százalékkal gyengült.

A kevés emelkedő index között volt a londoni FTSE-100 0,3 százalék, 23 pont erősödéssel. Az index a hetet 0,2 százalék veszteséggel zárta. A frankfurti DAX 0,3 százalékkal, 34 ponttal gyengült pénteken, a hetet pedig 1,6 százalék nyereséggel fejezte be. A párizsi CAC-40 index pénteken 0,6 százalékkal, 27 ponttal gyengült, a héten pedig 0,2 százalékkal. A madridi IBEX-35 index pénteken 0,1 százalékkal gyengült, a héten 1,3 százalékkal erősödött, a milánói FTSE MIB index pedig 0,6 százalékos pénteki veszteséggel a hetet 0,8 százalékkal zárta mínuszban.

Az amerikai tőzsdeindexek vegyesen zártak pénteken, a hetet pedig nyereséggel fejezték be. Az árfolyamok alakulására a várakozásoktól elmaradó negyedik negyedéves GDP-növekedési adat mellett több nagyvállalat vegyes eredménybeszámolója nyomta rá a bélyegét. A DJIA-30 index szinte változatlanul zárt, az S&P-500 index 0,1 százalékkal csökkent, a Nasdaq Composite 0,1 százalékkal emelkedett. A DJIA a hetet 1,3 százalék, az S&P-500 egy százalék, a Nasdaq Composite 1,9 százalék nyereséggel zárta.

Ázsiában a kínai holdújév miatt zárva tartó piacok kivételével a tőzsdék vegyes eredményeket értek el hétfőn. Tokió 0,5 százalékkal csökkent, a japán részvények kivételével az ázsiai piacokon jegyzett főbb papírokat követő Nifty 50 index 0,02 százalékkal gyengült. Az ausztráliai S&P/ASX-200 index egy százalékkal csökkent, az indonéz és az indiai piacok szerény erősödést értek el.

Az olaj ára tovább csökkent az amerikai olajtermelés növekedése miatt. Az európai piacok nyitása előtt másfél órával a globális kereskedelemben a Brent nyersolaj 0,54 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 55,40 dolláron, a WTI pedig 0,45 százalékkal alacsonyabban 52,93 dolláron.

A dollár árfolyama a várakozásoknál gyengébb negyedik negyedévi amerikai GDP-növekedési adat hatására csökkent. Az eurót 0,22 százalékkal jegyezték erősebben 1,0723 dolláron.

A gyenge dollár és a csalódást keltő amerikai növekedési adat az arany árát megemelte kissé. A határidős piacon a legközelebbi kontraktust 0,26 százalékkal jegyezték magasabban unciánként 1194,25 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!