A vezető nyugat-európai mutatók masszív veszteségbe kerültek csütörtök délelőtt, 2013 óta nem voltak ilyen mélyen. Az eladói nyomás a MarketWatch szerint a globális növekedés miatti aggodalmat és az olajárak alakulása miatt erősödött fel, utóbbi hordónkénti ára 27 dollár alá esett. A befektetők ismét a biztonságosabb eszközök felé fordultak.

A Stoxx Europe 600 pán-európai index délután fél egy körül 3,2 százalékos mínuszban állt, amire már 2013 októbere óta nem volt példa.

Európában a bankszektor esik a legjobban, a Stoxx Europe Bank Index közel 6 százalékos zuhanásban volt. Ez a szint az egy évvel ezelőtti teljesítménytől 28 százalékkal marad el. A legjobban az olasz bankokat érte el a pánik, az Unicode di Banche Italie 16,5, a Mediobanca 9,5, az UniCredit 8,8 százalékkal zuhant, az FTSE MIB indexét 2013 júliusa óta nem látott szintre, 4,8 százalékos veszteségbe taszítva.

Franciaországban a Société Générale 11,2 százalékkal esett, miután a bank a vártnál rosszabb eredményt közölt.  A párizsi CAC-40 index 3,3 százalékos mínuszban járt, amire szintén 2013 júliusa óta nem volt példa.

A frankfurti  DAX 2,4 százalékkal csökkent, a londoni FTSE-100 pedig 2,3 százalékkal. A periféria indexei közül a madridi IBEX-35 3,8, az athéni ASE 5,2 százalékos zuhanásban volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!