Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,25 százalékkal, a frankfurti DAX-index 0,05 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,23 százalékkal esett nyitáskor - írja az MTI.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,13 százalékos veszteségben nyitott.

A tőzsdenyitás előtt tette közzé gyorsjelentését a Philips Lighting, az Unilever, a Nestlé, a Publicis, az SAP, a Roche és a Pernod Ricard, míg az AccorHotels a nap folyamán számol be negyedéves eredményeiről. A szeszesitalgyártó Pernod Ricard kivételével mindegyik vállalat csalódást okozott a befektetőknek, így a tőzsdék nyitásakor jelentős mínuszba kerültek az árfolyamok, például a brit-holland Unilever fogyasztásicikk-gyártó konglomerátum több mint 3 százalékos, a világ egyik legnagyobb reklámipari cége, a Publicis pedig 4 százalékot meghaladó veszteségben forgott.

Az eurót 1,1816 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon reggel kilenc órakor, napi szinten 0,25 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Az euró árfolyamát az Európai Központi Bank (EKB) jövő heti kamatdöntő ülésével kapcsolatos várakozások mozgatják.
A francia központi bank elnöke szerdán arról beszélt, hogy az erősebb infláció fényében csökkenteni kell az EKB masszív eszközvásárlási programjának keretösszegét a kivezetés céljával, de a monetáris politikának lazának kell maradnia. Mario Draghi EKB-elnök pedig megismételte, hogy a laza monetáris politika lehetőséget nyújt az euróövezeti kormányoknak a gazdasági növekedés erősítéséhez szükséges reformok végrehajtására.

Mi lesz az árupiacon?

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára a szerdai zárószint közelében mozgott az eddigi kereskedésben. A jegyzéseket a legnagyobb olajkitermelő országok kínálatának csökkenése, a közel-keleti geopolitikai feszültségek éleződése és az amerikai kitermelés visszaesése befolyásolja.

Délelőtt kilenc órakor az északi-tengeri Brent decemberi szállításra hordónként (159 liter) 58,07 dollárba került, 8 centes, 0,14 százalékos mínuszban forgott az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében.

A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára novemberi szállításra hordónként 10 centtel, 0,19 százalékkal, 51,93 dollárra süllyedt.

Szerdán emelkedéssel zártak a nyugat-európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 index 0,36 százalékkal, 7542,87 pontra, a frankfurti DAX 0,37 százalékkal, 13 043,03 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,42 százalékkal, 5383,81 pontra nőtt. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,29 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,30 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,27 százalékkal emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!