A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 és a párizsi CAC-40 index csekély csökkenéssel, vagy szinte változatlanul kezdheti a kereskedést. A frankfurti tőzsde nemzeti ünnep miatt kedden zárva tart - írja az MTI.

A piacok elsősorban a harmadik negyedévi vállalati eredménybeszámoló szezon jelentéseire figyelnek. Kedden fontos makrogazdasági adatok jelennek meg. Az Eurostat közzéteszi az euróövezet és az EU harmadik negyedévi GDP-növekedésének előzetes becslését, a munkanélküliségi ráta szeptemberi alakulását és az októberi fogyasztói árindexet.

Hétfőn vegyesen zártak a főbb európai tőzsdék, a pán-európai FTSE Eurofirst 300 index 0,16 százalékkal, a Stoxx 600 index 0,12 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,22 százalékkal emelkedett.

A madridi tőzsdeindex 2,44 százalékkal erősödött hétfőn. Madrid feloszlatta a függetlenséget kikiáltó katalán parlamentet és új regionális választásokat írt ki. A spanyol banki papírok, a Banco de Sabadell, Caixabank, BBVA és a Banco Santander részvényei a legnagyobb nyereséget érték el hétfőn az európai pénzügyi szektorban.

A londoni FTSE-100 index 0,23 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,01 százalékkal gyengült hétfőn, míg Frankfurtban 0,09 százalékkal emelkedett a CAC-40 index. Budapesten pedig a Mészáros-papíroké volt a nap.

Az amerikai tőzsdeindexek csökkentek hétfőn. Piaci értesülések szerint a Fehér Ház a társasági adó ígért csökkentését fokozatosan tervezi bevezetni. A DJIA-30 index 0,36 százalékkal, az S&P-500 index 0,32 százalékkal, a Nasdaq Composite index 0,03 százalékkal csökkent.

Ázsiában vegyes indexekkel indították el a tőzsdék a keddi kereskedési napot. Az európai nyitás előtt másfél órával Sanghaj 0,14 százalék nyereségben, Hongkong 0,19 százalék veszteségben járt. Tokió 0,04 százalék veszteséggel, Szöul 0,86 százalék nyereséggel fejezte be a kereskedést.

Az olaj ára csökkent, a Brent 0,20 százalékkal hordónként 60,47 dollárra, a WTI 0,24 százalékkal 54,02 dollárra.

Az arany ára és a devizaárfolyamok alig változtak keddre virradóra a nemzetközi piacon. Az arany ára 0,07 százalékkal unciánként 1278,56 dollárra emelkedett, az euró árfolyama 0,03 százalékkal 1,1646 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!