IIvan Vrdoljak a Bloomberg hírügynökségnek adott interjút, amelyet a Hina horvát hírügynökség idézett. Ebben a miniszter azt mondta: "Horvátország energiastratégiája szempontjából a legjobb megoldás az volna, ha Zágráb visszavásárolná az INA-részvényeket. A második legjobb megoldás az lenne, ha sikerülne megállapodni a Mollal. Új partner keresése csak a harmadik lehetőség".

A Mol kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében leszögezte: stratégiája továbbra is egyértelmű és változatlan - a piaci alapokon működő INA a cél.

A magyar olajtársaság hangsúlyozza: ha a horvát kormánnyal folytatott tárgyalások sikeresek, és az INA piaci elvek alapján működik tovább a jövőben, az hosszú távú növekedést és értékteremtést eredményez a részvényesek számára. Azonban abban az esetben, ha a horvát kormánnyal folytatott tárgyalások eredménytelenek lesznek, és a horvát kormány továbbra is egy állami irányítású INA-t szeretne, a Mol el fogja adni részesedését - szögezték le.

Amennyiben a horvát kormány, a privatizáció előrehaladott állapota ellenére mégis egy állami irányítású INA-ban gondolkodik, a Mol felkéri a horvát kormányt arra, hogy hivatalos csatornákon keresztül jelezze a szándékát, hogy tárgyalni kíván a Mol összes INA részvényének felvásárlásáról, ugyanúgy, ahogy azt más érdeklődő felek is teszik - tartalmazza a Mol közleménye.

A magyar olajvállalat és a horvát kormány küldöttségei között július 25-én folytatódnak az egyeztetések az INA irányításáról. A magyar olajvállalatnak 49,07 százalékos, míg a horvát államnak 44,84 százalékos részesedése van az INA-ban, az irányítási jog a Molé.

A közelmúltban megjelentek olyan találgatások, hogy egy orosz energiaipari cég, például a Gazprom vásárolná meg a Mol részesedését a horvát olajcégben.

A Hina idézi a Portfolio.hu hírportált, amely azt írta, a Mol részvényesei kétmilliárd dolláros (nem egészen 460 milliárd forint) áron megválnának az INA-ban meglévő részesedéstől.

"Elvileg a horvát állam elő tudja teremteni ezt az összeget, de ez még sebezhetőbbé tenné az ország pénzügyi helyzetét" - mondta az Erste Bank budapesti elemzője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!