Az FTSE Eurofirst 300 index 0,2 százalékos napi veszteséggel 9 százalékkal gyengült augusztusban, ami 2011 augusztusa óta a legnagyobb havi esése volt.

Frankfurtban a DAX index 10 259,46 ponton zárt hétfőn, 39,07 ponttal, 0,38 százalékkal a pénteki zárás alatt. Pénteken az index 0,17 százalékkal csökkent. Az index augusztust 9,21 százalék, 2011 óta a legnagyobb havi veszteséggel zárta, az áprilisban elért rekordjából pedig már 17 százalékot veszített.

A párizsi CAC-40 index 22,18 ponttal, 0,47 százalékkal 4652,95 pontra csökkent hétfőn a pénteki 0,36 százalék emelkedés után. Az index havi vesztesége 8,45 százalék.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 index hétfőn 0,52 százalékkal gyengült, miután pénteken még 0,18 százalékkal emelkedett.

A londoni tőzsde hétfőn bankszünnap miatt zárva tartott, emiatt más európai tőzsdéken is viszonylag alacsony volt a forgalom. Pénteken az FTSE-100 index 0,90 százalékkal erősödött. Az index havi vesztesége 6,7 százalék.

Az indexek hétfői gyengülését a kínai gazdasági növekedési ütem lassulásának az okán az utóbbi hetekben kialakult és szűnni nem akaró befektetői aggodalmakkal, illetve a Fed kamatemelésének időzítésével kapcsolatban felmerült kétségekkel magyarázták tőzsdei szakértők.

A kínai konjunktúra lehűlése miatti aggodalmak és a Fed kamatemelését övező kétségek továbbra is kilengéseket okozhatnak a piacokon - mondta Kornelius Barczynski a frankfurti GKFX brókercég szakértője a német dpa hírügynökségnek. Franz-Georg Wenner Index-Radar tőzsdei statisztikai szaklap elemzője szerint pedig "a piac nagy valószínűséggel még nem fogott padlót".

A DAX index legnagyobb vesztese hétfőn az RWE papírja volt 4,4 százalék csökkenéssel, ami a cég osztaléka körül kialakult aggodalmak miatt következett be. Az RWE részvényének gyengülése az E.ON papírját is 1,75 százalékkal lejjebb sodorta. Az Infineon részvénye több mint két százalékkal erősödött. A befektetők ezzel nyugtázták a cégvezetőnek a Financial Times lapban tett nyilatkozatát.

Az olajár nagyot erősödött hétfőn az amerikai készletek csökkenéséről tett beszámoló és az OPEC hajlandósága láttán, hogy tárgyalásokba bocsátkozzon más olajtermelőkkel az árak befolyásolásáról. Az olajárak, miután hat éve a legnagyobb kétnapos eséssel fejezték be az elmúlt hetet, hétfőn emelkedtek.

Az amerikai EIA energiaügyi információs hivatal (Energy Information Administration) hétfőn közzétett adatai szerint az Egyesült Államok olajtermelése áprilisban érte el csúcsát napi 9,6 millió hordóval, majd a következő két hónapban napi 300 ezer hordóval csökkent. Az IEA adatainak tanúsága szerint az amerikai olajtermelés valójában érzékenyebben reagál a világpiaci árakra, mint azt korábban gondoltuk és az OPEC kijelentését is pozitívan fogadta a piac - mondta Phil Flynn, a chicagói Price Futures Group elemzője a Reuters hírügynökségnek. Délután a Brent olaj határidős jegyzése legközelebbi szállításra hordónként 52,20 dolláron állt 4,29 százalék, a WTI nyersolajé pedig hordónként 47,39 dolláron 4,80 százalék emelkedéssel.

A dollár gyengült hétfőn, az eurót délután 1,1209 dolláron jegyezték, 0,20 százalékkal magasabban a nyitásnál.

Az arany ára 0,10 százalékkal csökkent, 1132,90 dolláron állt unciánként.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!