Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A zárás előtt mintegy két és fél órával a 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,58 százalékkal, az S&P 500 0,44 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,49 százalékkal állt csütörtöki záróértéke fölött - írta az MTI.

A piacok jól fogadták, hogy a republikánus többségű szenátus jóváhagyása nyomán Trump elnök 4 ezer milliárd dolláros adócsökkentési programja egy lépéssel közelebb került a megvalósuláshoz, és az adóteher mérséklődése a gazdasági növekedés felgyorsulásával kecsegtet. Egyelőre a vállalati gyorsjelentési szezon sem okozott csalódást, az S&P 500 index kosarában szereplő vállalatok közül eddig 74 jelentett, és 73 százalékuk a vártnál jobb eredményről számolt be.

A növekedést a bankszektor vezette, a pénzintézetek papírjait felhajtotta a kötvényhozamok emelkedése, ami azt jelenti, hogy a bankok is magasabb kamatot számíthatnak fel hiteleik után. A Procter & Gamble viszont 4,1 százalékkal esett, mert a piac nem értékelte elég jónak a negyedéves beszámolót, és a gyenge negyedéves jelentés hatására erős veszteségben volt a General Electric is.

Nagy várakozás előzi meg, hogy Trump elnök kit jelöl Janet Yellen utódául az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed élére. Az elnök várhatóan már a jövő héten bejelenti döntését, és hírek szerint a legesélyesebb jelölt Jerome Powell, a Fed kormányzótanácsának tagja.

Csütörtökön vegyesen zárt New York. A DJIA 0,02 százalékkal, az S&P 500 pedig 0,03 százalékkal emelkedett, a Nasdaq Composite viszont 0,29 százalékkal csökkent.

Az olajpiacon megfordult a csökkenő trend, a jegyzések emelkedésnek indultak.

Pénteken kora estig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordójának (159 liter) ára 10 centtel, 51,39 dollárra nőtt. A globális referenciaminőség, az északi-tengeri Brent típus ára 24 centtel, 57,47 dollárra ment föl.

A dollár erősödött az euróhoz képest, az európai valuta kora este 1,1777 dollár körül forgott a reggeli 1,1815 dollárral szemben.

Az arany ára esett, mert a várható amerikai adócsökkentés felszította a keresletet a kockázatosabb befektetési eszközök, így a részvények iránt, ezen kívül a dollár erősödése megdrágítja az aranyat a nem dollárral fizető vásárlók számára. A fém unciáját (31,104 gramm) este 1279,25 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,8 százalékkal alacsonyabban, mint csütörtökön.

Címlapkép forrása: Shutterstock.com

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!