A Handelsblatt online változata megvizsgálta a 160 legnagyobb tőzsdei cég osztalékfizetési terveit, és kiválogatta azt a tíz céget, amelynek a legmagasabb az osztalékrátája (a mutató számítása nagyon egyszerű, a részvényenkénti osztalékot osztják a papír árfolyamával). A lap következtetése: a német nagyvállalatok kifejezetten zsíros osztalékot fizetnek részvényeseiknek a tavalyi év után, ami persze euróban értendő és az ottani eurókamatok mellett értelmezhető.

 

 

Német részvények osztalékhozama
Cég neve Osztalékhozam
Freenet 9,5
Gagfah 8,2
RWE 7,5
DBAG 6,9
Drillisch 6,8
Eon 6,8
BB Biotech 6,4
Deutsche Telekom 6,3
Hannover Rück 5,7
Pro Sieben Sat1 5,5

Forrás: Handelsblatt.com

A lista élén álló cég, a Freenet mobiltelefon-társaság egy korábbi (a Debitellel törént) fúzió gyümölcseit élvezi, előfizetőinek száma lassan csökkent ugyan, de profitja szépen nőtt. A menedzsment maga is osztalékpapírként definiálja a céget, és a kifizetést részvényenként a legutóbbi 20 centről 80 centre emelte. A második helyen álló Gagfah egy lakóingatlanokra szakosodott ingatlancég, amelynek árfolyamát felettébb nyomja lefelé, hogy Drezda városával áll perben-haragban egy régi szerződés miatt, és egymilliárdos kártérítési igény fenyegeti.

A nálunk is jól ismert RWE és Eon energia-ipari konszernek is egyaránt részben annak köszönhetik magas osztalékrátájukat, hogy papírjaik árfolyama hatalmasat zuhant az elmúlt hetekben. Ennek pedig a fő oka az, hogy mindketten vastagon érdekeltek az atomenergia-iparban, márpedig Németország a japán baleset után szinte azonnal leállította régebbi atomerőműveit. A cégek azóta is vitatják ennek értelmét és jogszerűségét, a vita még igen sokáig eltarthat.

A negyedik helyen levő DBAG egy kockázatitőke-társaság, amely mostanában sok jó üzletet kötött, de amint a meghatározásában is benne van, nem minden kockázat nélkül való a tevékenysége. Az ötödik Drillisch nemcsak ugyanúgy mobiltelefon-szolgáltató, mint a listavezető Freenet, de még ráadásul részesedése is van benne, és annak osztalékából is vastagon fog részesedni. A BB Biotech pedig egy befektetésialap-szerű társaság, amely 20-30 biotechnológiai cégben rendelkezik részesedéssel.

A Magyar Telekom anyavállalata, a Deutsche Telekom a tavalyi 78 cent után most csak 70 cent osztalékot készül fizetni, egyébként nemrég 15 százalékkal ugrott meg az árfolyama annak nyomán, hogy amerikai érdekeltségének eladásáról döntött.

A legnagyobb német osztalékfizetők tehát legalábbis részben valamilyen szempontból problémásak, ami diszkontot indokol az árfolyamukban. A mienknél jóval alacsonyabb német euró-kamatszint mellett azonban a tízes lista alsó felén levő papírok osztalékhozama is vonzó lehet. Összehasonlításképpen, a hazai cégek közül a Magyar Telekom osztalékhozama számításaink szerint 8,2, az Elmü-é 6,2, az Émászé 6,4 százalék körül van. Az állami Nyomdáé már csak 4,7 százalék, a tőzsde vezető részvénye, az OTP jelképes osztaléka pedig csak a részvényár 1,2 százalékát teszi ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!