Pici korrekciót mindenképpen jelenthet, hogy az SNB ma reggel 9-kor bejelentette, hogy az eddig is nulla közelében lévő kamatlábat tovább csökkenti. A jövőben óvatosabb lesz a duhajkodás a frank piacán - vélekedett Kolba Miklós az ING devizapiaci üzletágának vezetője. Fenntarthatatlan volt ez a korrekció nélküli folyamatos erősödés, s ha a svájciak keményebben odalépnek, az nagyobb korrekciót is elindíthat a stoploss-ok aktiválódása miatt.

A mostani lépés így pici feszültséget csökkenthet és talán belassulhat a folyamat, illetve egy lassú korrekciót elkezdhet. Gyors változást, jelentősebb gyengülést azonban csak intervenció okozhat - tette hozzá. Amint kijön a hír, hogy intervenció lesz, az erős gyengülési hullámot indíthat a svájci frankban.

A svájci frank/forint árfolyam a reggeli 252,90-es csúcsról fél óra alatt 245-ig esett, az euró/svájci frank árfolyam 1,10 fölé ugrott a reggeli 1,08-as szintről. Kolba szerint egyelőre korai megmondani, hogy mekkora frank gyengülést okozhat a mai bejelentés, de azt senki ne várja, hogy 210 alá visszatér az árfolyam egy éven belül.

A későn beszálló svájci frank vevők esetében pozíciózárási hullámot indíthat a bejelentés, az SNB-nek egy ilyen kisebb jelentőségű megnyilvánulása is elegendő egy ilyen jellegű zárási hullámhoz - vélekedett Saághy Pál az Equilor deviza üzletkötője. Az erős frank hatása már kezdett meglátszani a svájci GDP, és külkermérleg adatokon, így az SNB nem késlekedhetett. Saághy szerint árfolyamban nem lehet megmondani, hogy mekkora lesz, de időben már nem sok kell ahhoz, hogy jelentősebb korrekciónak legyünk tanúi.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!