Az európai jegybanki tender, az LTRO második köre eredményeinek publikálása - adj el a hírre effektus - és az amerikai kvantitatív lazítás harmadik körével kapcsolatos várakozások Bernanke Fed elnök beszéde utáni gyors lehűlése is szerepet játszhatott abban, hogy hatalmasat zuhant az arany árfolyama az amerikai kereskedésben. A napot unciánként még 1790 dollár közelében kezdő nemesfém árfolyama zárás után már 1700 dollár alatt volt, a gyengülést átmenetileg az 1687 dolláros szint állította meg. Később, magyar idő szerint a reggeli órákban a nemesfém árfolyama ismét fölfelé indult, és fél kilenc körül már ismét 1720 dollárt közelítette az irányadó határidős jegyzés New Yorkban.

Az arany legutóbbi diadalmenete december végén, az európai központi bank hosszútávú finanszírozási tenderének (LTRO) első köre után indult meg, technikailag jól beazonosítható szintről. Ezt a szintet egy, 2008 decembere óta érvénye emelkedő trend vonala határozta meg, a trendvonal erejét jól mutatja, hogy az elmúlt több mint három évben erről, vagy közeléből legalább 5 alkalommal rugaszkodott már el felfelé az arany árfolyama. Mindaddig, míg életben van, nem kell hosszútávon az arany hosszútávú emelkedő trendjének meglétében kételkedni. A vonal most nagyjából 1560 dollár körül húzódik, de addig jó néhány támasz szint várja a tesztelést, mennyire erős. Első körben az 1685 dollár magasságában húzódó 50 napos mozgóátlag( az első pattanást már lehet ennek teszteléseként felfogni), majd rögtön alatta az 1674 dolláron tartózkodó 200 napos mozgóátlag jelenthetnek potenciális megállót. Innen lefelé viszonylag szabad az út az 1616 dollár irányában, itt a korábban áttört csökkenő trendvonal jelenthetne potenciális megállót.

 

A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader grafikonrajzoló programjával készült.


Ha ennél is tovább tartana az esés, akkor végső menedékként még az 1520-1530 dollár közötti támasz zóna jelenthet menedéket az aranyban hívőknek. Ha ez a szint is szignifikánsan sérülne, akkor kialakulhatna a hosszútávú trendforduló jelzése a charton, az alacsonyabb csúcsokat alacsonyabb mélypont követné. Ez azért még elég messze van.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!