A magyar és a lengyel tőzsde is 3,5 százalékos mínuszba került ma délelőtt, az OTP részvénye 6,4, a Mol 4 százalékos mínusznál tart. A zloty 1,5 százalékkal, a forint 1,35 százalékkal gyengült az egyébként is zuhanó euróhoz képest, ez 281-es euró/forint árfolyamot jelent. A svájci frank eközben 231 forintra ment fel.

Az OTP áresését egy külön tényező is táplálhatja, a Fidesz-frakcióülés a bankok számára súlyos döntést hozott a devizahitelesek védelme érdekében.

A lengyel részvények zuhanását azonban nem lehet erre fogni, a mélyrepülést több tényező együttes hatása váltotta ki. Az első ezek közül a dollár erősödése: az euró/dollár árfolyam zuhanórepülést mutat be, 1,3820-nál jár. Márpedig tőzsdei hüvelykujjszabály, hogy az erős dollár nem kedvez a feltörekvő piacoknk, így ez hozhatott nehézsúlyú eladókat az EMEA régióba.

Nem csak a kelet-, hanem a nyugat-európai bankpapírok is nagy zuhanást mutatnak, ami alighanem arra vezethető vissza, hogy ma kell nyilatkozniuk a görög kötvénytulajdonosoknak  (jórészt bankoknak), hogy részt vállalnak-e a görög segélyprogram részeként még júliusban elhatározott adósságmegosztásban. Amennyiben nem jelzik elegen részvételüket, az katasztrofális hatással járhat Görögországra (és nem kevésbé a hitelezőikre).

Mindezek mellett nem elhanyagolható szeptember 11-e közelsége, a terrorfenyegetettség, egy vasárnapi támadás lehetősége pozícióik lezárására késztetheti a befektetőket még pénteken.

A több tényező mind egy irányba mutat, és ez látszik is az árfolyamokon. Leginkább a dollár erősödése tűnik fontos momentumnak, de a drasztikusnak nevezhető Fidesz-bejelentés is kelthet egyes befektetőkben olyan érzést, hogy itt nem az európai normák szerint zajlanak a folyamatok, ami a regionális nyomáson kívül külön magyar eszközeladásokhoz vezethet.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!