Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelek szerint a francia elnökválasztás lehetett az, ami leginkább aggasztotta eddig a befektetőket az Európai Unió jövőjével kapcsolatban. A Bank of America Merrill Lynch alapkezelői felmérésében egy két megszakítással tavaly október óta gyakorlatilag folyamatosan ez Európai Unió dezintegrációja szerepelt, mint a legnagyobb "tail risk". Ez olyan kockázatos eseményt jelent, amelynek bekövetkezési valószínűsége ugyan alacsony, azonban ha megtörténik, az általános és durva negatív hatásokkal járhat a pénzügyi piacokra.

A friss felmérés - amelyben 216, összesen 645 milliárd dollár befektetéséért felelős szakértőt kérdeztek meg - adatai szerint most a kínai monetáris szigorítás átvette a vezető szerepet a rettegett lehetőségek listáján. Ez azért is figyelemre méltó, mivel Kína utoljára tavaly januárban volt első a kockázati tényezők listáján, akkor egy esetleges kínai recessziótól tartott a legtöbb piaci szereplő.

A befektetési bank elemzői szerint a felmérés adatai arra utalnak, hogy tovább folytatódhat a kockázatos eszközök év eleje óta tartó szárnyalása. Ez egyelőre illeszkedik a Bank of America Merrill Lynch hónapokkal ezelőtt felvázolt forgatókönyvébe. Ők az év elején úgy vélték, idén az "Icarus-trade" lehet a nyerő. Ez alatt azt értették, hogy az első hónapokban ugyan lesz némi korrekció a piacokon, azonban ezután a kockázatos eszközök árfolyamának szárnyalása folytatódhat mindaddig, amíg extrém pozicionáltság és extrém optimizmus alakul ki a piacon. Ekkor már az árfolyamok olyan magasan lesznek, hogy a piacok - akárcsak Ikarusz, aki túl közel repült a naphoz - megégetik magukat és durva zuhanás következhet.

Egyelőre azonban egyik veszélyforrás sem látszik. Az alapok átlagos készpénzállománya ugyanis magas, eléri a 4,9 százalékot, így nem valószínű egy nagy esés. A felmérés 17 éves történetében ugyanis a 4,5 százalék feletti átlagos készpénzállomány rendszerint vételi jelzést jelentett, azt mutatta, hogy a befektetőknek sok vásárlásra elkölthető pénzük van.

A világgazdaság előtt álló forgatókönyvek közül most a legnépszerűbb a "Goldilock"- időszak. Ez azt jelenti, hogy úgy tud a gazdaság trend feletti növekedést produkálni, hogy közben az infláció a hosszú távú trend alatt alakul. Most a megkérdezettek 34 százaléka hisz ebben, ilyen magas értéket utoljára 2011-ben mértek a felmérésben.

Azért vannak figyelmeztető jelek a felmérésben a a magas készpénzállomány ellenére is. Egyrészt a befektetők úgy látják, hiába a kedvező növekedési lehetőségek, a részvények drágák. Nettó 37 százalékuk szerint a részvények túlárazottnak tekinthetők, ez a legmagasabb érték 2000 januárja óta, ami néhány hónappal előzte meg a dotkom lufi kipukkadását a tőzsdén. A másik aggasztó jel, hogy hiába drágák a részvények, a szereplők nem nagyon biztosítják magukat egy esetleges hirtelen áresés ellen. A megkérdezettek nettó 47 százaléka nem fedezte portfólióját egy ilyen eseménnyel szemben, ami a legalacsonyabb fedezettségnek tekinthető 2014 óta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!