Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újabb kisbank bedőlésétől tartanak a befektetők Spanyolországban, miután a múlt héten a Banco Populart kénytelen volt felvásárolni a Banco Santander, hogy megelőzze annak csődbemenetelét.

A spanyol felügyelet (CNMV) shortolási tilalmat léptetett életbe a Liberbank SA részvényeire, miután azok árfolyama 41 százalékkal zuhant a múlt héten néhány nap leforgása alatt. A shorttilalom eddig meghozta a kívánt eredményt, a bank részvényeinek árfolyama ma reggel több, mint 30 százalékot emelkedett - írja összefoglalójában a Bloomberg.

A lépést a CNMV azzal indokolta, hogy a helyi bankszektorban a piaci bizalom jelentős romlását lehetett tapasztalni. A shortolási tilalmat egyelőre július 12-ig tervezik fenntartani.

A múlt héten az elsősorban a spanyol kkv-szektorban aktív Banco Popular Espanol megrendült likviditási helyzete miatt az Európai Központi Bank (ECB)  volt kénytelen közbelépni, s végül a Banco Santander vásárolta meg a kisebb bankot megoldásként. A piac most attól tart, hogy a Banco Popular problémái nem egyedi jelenségek, s a legkisebb nyilvános bank, a Liberbank is hasonló problémákkal kell szembenézzen elsősorban ingatlanpiaci hitelei miatt.

A Banco Popular megvásárlása megoldást nyújtott a bank betétesei és ügyfelei számára, s így nem kellett adófizetői pénzből mentőövet nyújtani a hitelintézetnek. Azonban fájdalmas lépés volt a Popular részvényeseinek és alárendelt kötvényei tulajdonosainak, akik befektetésük teljes egészét elvesztették egy nap leforgása alatt. Ez érthető módon jelentősen megnövelte a spanyol és nemzetközi befektetők érzékenységét. Megvan a kockázata annak, hogy a jövőben is előforduljanak hasonló esetek - közölte az Európai Értékpapír és Piaci Hatóság (Esma) csöppet sem megnyugtató közleményében.

A CNMV szerint a Liberbank részvényeinek árfolyama úgy zuhant, hogy eközben semmilyen negatív információ nem látott napvilágot a bank részéről, nincs is olyan fejlemény a cég életében jelenleg, amiről közleményt kellene megjelentetniük. A spanyol felügyelet szerint a zuhanás összefüggésben állhat a Banco Popular helyzetének rendezésére alkalmazott megoldással.

A Liberbank megbízható és tőkemegfelelési mutatói elérik a szabályozók által előírt szintet, miközben a likviditási helyzete az egyik legjobb a spanyol bankok között - áll a bank vezérigazgatója, Manuel Menendez által tegnap kiküldött sajtóközleményben. A bank részvényeinek árfolyamában tapasztalható ingadozást külső körülmények okozzák, spekulatív jellegűek és nincs semmilyen olyan tény, amely a szokatlanul heves változást indokolná a részvények árfolyamában - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!